Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Είδη μνήμης

    

Η μνήμη είναι ένας μηχανισμός του εγκεφάλου ο οποίος αποθηκεύει πληροφορίες καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Έχει επίσης την ικανότητα να ανακαλεί αυτές τις πληροφορίες όποτε εκείνος το επιθυμεί. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη μνήμη ως ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία του ανθρώπου.

   Η μνήμη έχει διαφορετικά είδη, τα οποία εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες και αντιπροσωπεύονται σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Αυτά τα είδη είναι:

·       Μνήμη εργασίας (working memory): είναι το μικρότερο είδος μνήμης καθώς αποθηκεύει πληροφορίες που διαρκούν λεπτά ακόμη και δευτερόλεπτα. Το είδος αυτό συνδέεται στενά με την διατήρηση της προσοχής και της συγκέντρωσης.

·       Επεισοδιακή μνήμη (Episodic memory): είναι εκείνο το είδος μνήμης που μας επιτρέπει να θυμόμαστε όσο πράγματα έχουν συμβεί .

·       Σημασιολογική μνήμη (Semantic memory): η μνήμη αυτή αντιπροσωπεύει τι γενικότερες γνώσεις τους ατόμου, όχι τις αυτοβιογραφικές, όπως είναι για παράδειγμα το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε ή ιστορικά γεγονότα.

·       Διαδικαστική μνήμη (Procedural memory): τέλος αυτό το είδος μνήμης μας βοηθάει να μάθουμε νέες δεξιότητες. Για παράδειγμα να γράφουμε, να οδηγούμε, να παίζουμε μουσική. Η εκμάθηση αυτών των δεξιοτήτων αρχικά γίνεται συνειδητά και αφότου κατακτηθούν, λειτουργούν υποσυνείδητα.

Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε σχετικά βίντεο και άρθρα για τον τρόπο ενίσχυσης της μνήμης:

Γιατί να λύσω παζλ;

Μνημονικές τεχνικές για να θυμούνται τα παιδιά τα μαθήματα τους

 "Κυρία το ξέχασα!"- Προετοιμασία για το σχολείο

Πηγές: 

Understanding Memory: Explaining the Psychology of Memory through Movies, 

John Seamon,

Wesleyan University

  

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like : Teacher's Blog


Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα