Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Εθισμός στις οθόνες


   Όλο και περισσότερο παρατηρείται τα παιδιά να χάνουν το ενδιαφέρον τους για μια βόλτα και να προτιμούν να μείνουν σπίτι να δουν τηλεόραση. Όλο αυτό όμως δημιουργεί σιγά σιγά  εθισμό, που στην αρχή δεν γίνεται αντιληπτός αλλά δεν αργεί να φανεί ακόμη και στην συμπεριφορά των παιδιών.

   Έτσι αυτή η συνήθεια οδηγεί σε:
·         Απώλεια ελέγχου διαχείρισης: το παιδί δυσκολεύεται να κλείσει την τηλεόραση, το τάμπλετ, το κινητό την στιγμή που του το ζητάνε. Γίνεται αναβλητικό (π.χ. Θα το κλείσω σε 5 λεπτά και ποτέ δεν είναι τόσο)
·         Είναι απορροφημένο συνεχώς: το παιδί αναπτύσσει συνέχεια κουβέντα γύρω από θέματα που αφορούν το διαδίκτυο ή που είδε στην τηλεόραση (π.χ. είδες τι τραγούδι ανέβασε στο κανάλι του ο τάδε τραγουδιστή;)
·         Αντιμετωπίζει κοινωνικά προβλήματα: εσείς του μιλάτε και αυτό είναι μπροστά από μια οθόνη, δεν σας απαντάει, είναι προσηλωμένο εκεί.
·         Επιρροή σχέσεων γονέα- παιδιού: υπάρχουν συνέχεια τσακωμοί στο σπίτι λόγω της τεταμένης χρήσης των οθονών και αυτών που βλέπει στο διαδίκτυο.
·         Αντιμετωπίζει προβλήματα στέρησης: υπάρχει έντονος εκνευρισμός/ θυμός και ξεσπάσματα όταν του απαγορεύετε να δει π.χ. τηλεόραση ή να παίξει PlayStation ή ακόμη και αν του δίνετε περιορισμένο χρόνο .
·         Λέει ψέματα: σας κρύβει το τάμπλετ ή παίζει όταν λείπετε .
·         Του λείπει η οθόνη: όταν είναι εκνευρισμένο ή θέλει να ξεκουραστεί θέλει να δει τηλεόραση για να χαλαρώσει.
   Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως λίγο πολύ όλα τα παιδάκια στις μέρες μας αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα, άλλα σε μεγάλο και άλλα σε μικρό βαθμό. Καλό θα ήταν να αποτελούμε και εμείς παράδειγμα για τα παιδιά μας και να αποκοπούμε από τέτοιου είδους εθισμούς, να θέτουμε όρια σε εμάς και τα παιδιά μας.

 Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα -Μαρία
Εκπαιδευτικός

Βιβλιογραφία
 Σουζάννα Kemper-Μαργαρίτη,Όλιστική παιδίατρος

Follow & Like : Teacher's Blog

Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Σταματήστε να κάνετε το λάθος και να συγκρίνετε τα παιδιά σας!


   «Η Ελένη πήρε άριστα, εσύ πάλι χάλια τα πήγες! Ο Γιάννης ξέρει να παίζει καλά κιθάρα, δεν μπορείς κι εσύ να μάθεις να παίζεις έτσι; Τα παιδιά της Μαρίας είναι τόσο ήσυχα. Δες την Άννα, υπόδειγμα!»
   Είναι ενδεικτικά κάποιες φράσεις, που ίσως είχατε ακούσει σαν παιδιά και είχατε ορκιστεί να μην τις πείτε ποτέ στο παιδί σας και που ίσως πέσατε τελικά στην παγίδα και τις ξεστομίσατε. Κι αυτό γιατί κάνατε το λάθος να συγκρίνετε το παιδί σας.
Σταματήστε να συγκρίνετε το παιδί σας!
   Με το να συγκρίνετε το παιδί σας με κάποιο άλλο παιδί, ακόμα και με τον αδερφό/ή του μόνο κακό του κάνετε. Το πληγώνετε συναισθηματικά και του δημιουργείτε ενοχικά συναισθήματα.
   Το κάνετε να νιώθει ανίκανο για οτιδήποτε και ανεπαρκές στα δικά σας μάτια.
Του δημιουργείτε αίσθημα κατωτερότητας έναντι των άλλων παιδιών και του κόβετε τα φτερά. Το παιδί καταπιέζεται, κλείνεται στον εαυτό του με αποτέλεσμα να απομακρύνεται από τους γονείς.
Κάθε παιδί μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά.
   Να κλειστεί στον εαυτό του και να σταματήσει να προσπαθεί, να του ξυπνήσει ο εγωισμός και να το βάλει πείσμα να τα καταφέρει, για να αποδείξει στους γονείς του ότι αξίζει. Να αποκτήσει αρνητική συμπεριφορά απέναντι στο συγκρινόμενο παιδί, ακόμα και να του ασκήσει bullying.
Οι λόγοι που οι γονείς συγκρίνουν το παιδιά τους είναι διάφοροι.
Κάποιοι γονείς έχουν υψηλές προσδοκίες από τα παιδιά τους. Θέλουν να είναι άριστοι σε όλα. Κάποιοι άλλοι φέρονται εγωιστικά και προβάλουν τα δικά τους θέλω και τις δικές τους φιλοδοξίες.
   Θέλουν δηλαδή για τα παιδιά τους ό,τι ήθελαν αυτοί και δεν κατάφεραν να κάνουν, ή να κάνουν τα παιδιά τους ακριβώς αυτά που έκαναν οι ίδιοι μικροί.
Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά δεν είναι η σύγκριση με τα άλλα παιδιά, αλλά η ενθάρρυνση, η υποστήριξη και η αποδοχή.
   Οι γονείς μαζί με το παιδί θα ανακαλύψουν την κλίση του. Δεν είναι δυνατό να είναι τέλειο σε όλα. Μπορεί να μην τα καταφέρνει με τα αθλήματα, αλλά να έχει κλίση στα καλλιτεχνικά για παράδειγμα να ζωγραφίζει ωραία. Μπορεί να μην γράφει καλές εκθέσεις, αλλά να είναι καλό στα μαθηματικά. Επίσης, μπορεί να μην είναι το πιο υπάκουο και ήσυχο παιδί σαν άλλα παιδιά, γιατί μπορεί να έχει πιο έντονη προσωπικότητα
Κάθε παιδί είναι διαφορετικό.
   Έτσι θέλουν κι αυτά να τα αντιμετωπίζουμε, σαν ξεχωριστές προσωπικότητες.
Το μόνο που ζητούν από εμάς είναι αγάπη, χρόνος μαζί τους, αποδοχή, ενθάρρυνση και υποστήριξη!





Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Κοινωνιολόγος
Αναδημοσίευση: Nancy's Blog

Επιμέλεια αναδημοσίευσης: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία
Follow & Like: Teacher's Blog


Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Η σπουδαιότητα της σχολικής βιβλιοθήκης

Βιβλίο, ένα εγχειρίδιο που μπορεί να εγείρει τη φαντασία σου και να ταξιδέψεις σε μέρη πραγματικά αλλά και φανταστικά. Όπου και όπως θες εσύ...

Δημοφιλή Άρθρα