Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Λογοθεραπεία| Πότε χρειάζεται ένα παιδί;

Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που μελετά τις διαταραχές λόγου, φωνής, ομιλίας και μάσησης – κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες. Η αιτία αυτών των διαταραχών μπορεί να είναι: νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική. Σκοπό έχει την ανάπτυξη της εξωλεκτικής και λεκτικής επικοινωνίας, την καθαρότητα της ομιλίας, της φωνής και στην παραγωγή λόγου των βαρήκοων. 


Ένας τομέας της παιδικής ανάπτυξης που απαιτεί προσοχή είναι η κατάκτηση των δεξιοτήτων λόγου και γλώσσας. Είναι σημαντικό ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί να κατανοούμε τα σημάδια της διαταραχής του λόγου και να αναζητούμε την επαγγελματική βοήθεια του λογοθεραπευτή.

Πρώιμη Γλωσσική Ανάπτυξη

Η γλωσσική ανάπτυξη διαφέρει από παιδί σε παιδί, αλλά υπάρχουν γενικά σημεία αναφοράς που φτάνουν τα περισσότερα παιδιά. Έχοντας ως αρχή αυτό μπορούμε να παρακολουθούμε την πρόοδο του παιδιού και αν τυχόν υπάρχουν δυσκολίες ή καθυστερήσεις.

Αντιληπτικές Γλωσσικές Δεξιότητες

Η ικανότητα του παιδιού να κατανοεί λέξεις και την ακολουθία οδηγιών ονομάζεται αντιληπτική γλωσσική δεξιότητα. Τα βρέφη ξεκινούν με αναγνώριση ήχων και οικείων φωνών, στην συνέχεια ανταποκρίνονται σε απλές οδηγίες τύπου «Πες γεια!» και μέχρι τα δύο έτη τα περισσότερα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν βασικές ερωτήσεις όπως «Πού είναι τα μάτια σου;» .

Εκφραστικές Γλωσσικές Δεξιότητες

Η ικανότητα του παιδιού να εκφράζεται με λέξεις και χειρονομίες π.χ. κλάμα, βάβισμα, μονολεκτικές εκφράσεις «μπαμπά» και ύστερα κοντά στα δύο έτη να έχει διευρυμένο λεξιλόγιο (τουλάχιστον δύο λέξεων «μαμά μπάλα») ονομάζεται εκφραστική γλωσσική δεξιότητα.

Πρέπει να έχουμε κατά νου πως το κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό, ωστόσο ορισμένα σημάδια μπορεί να υποδηλώνουν ότι το παιδί χρειάζεται λογοθεραπεία. Σχετικά με τα σημάδια αυτά λοιπόν:

·       Δυσκολίες άρθρωσης

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να προφέρει ορισμένους ήχους. Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί τεσσάρων ετών δυσκολεύεται να προφέρει, παρότι προσπαθεί,  το «ρ» ή το «θ», αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει την ανάγκη για λογοθεραπεία.

·       Περιορισμένο λεξιλόγιο

Εάν το λεξιλόγιο του παιδιού σας είναι φτωχό σε σχέση με την ηλικία του ή δυσκολεύεται να ανακαλέσει λέξεις ή να ονομάσει αντικείμενα, μπορεί να είναι ένδειξη καθυστερημένης γλωσσικής ανάπτυξης. Με την λογοθεραπεία θα βελτιώσει αυτές του τις δεξιότητες.

·       Τραυλισμός

Αρκετά παιδιά βιώνουν προσωρινές διαταραχές κατά τη διάρκεια της γλωσσικής ανάπτυξης, ο επίμονος τραυλισμός όμως μπορεί να χρήζει επαγγελματική παρέμβαση.

·       Θέματα Γλωσσικής Κατανόησης

Εάν ένα παιδί δυσκολεύεται συνεχώς να κατανοήσει  και ακολουθήσει οδηγίες ή ερωτήσεις κατάλληλες για την ηλικία του καλό θα ήταν τότε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό που θα μπορέσει να σας δώσει οδηγίες για να ενισχύσετε τις δεξιότητες του παιδιού σας.

Διάβασε επίσης: Αρθρωτική διαταραχή και λογοθεραπεία

·       Κοινωνικές δεξιότητες και επικοινωνία

Η δυσκολία στην έναρξη κάποιας συνομιλίας, στη διατήρηση οπτικής επαφής και στην κατανόηση μη λεκτικών ενδείξεων είναι σημάδια που επηρεάζουν την ικανότητα του παιδιού να δημιουργήσει φιλίες και να αλληλοεπιδρά με συνομηλίκους.  

Είναι βέβαιο πως ως γονείς θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, εννοείται και η παρατήρηση της καθημερινότητάς τους είναι μέσα στο ρόλο αυτό. Η λογοθεραπεία είναι μια επιστήμη που συνεχώς εξελίσσεται και βοηθάει μικρούς και μεγάλους.

Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τους ειδικούς!

Επιμέλεια άρθρου: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Follow & LikeTeacher's Blog

 

 

 

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα