Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Παιδιά και άθληση


Παιδιά και άθληση

«νους υγιής εν σώματι υγιεί»


 Σύμφωνα με έρευνες τα οφέλη της άθλησης στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι πολυάριθμα. Αφού προάγει την σωματική και ψυχική υγεία.  Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους ενήλικες κατά την  γνώμη μου..
  Η άθληση συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνει την παχυσαρκία, που είναι σε έξαρση τον τελευταίο καιρό λόγω της καθιστικής ζωής και της μη σωστής διατροφής, καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή. Θετική είναι η επίδραση της άθλησης και στην προσωπικότητα του παιδιού, αφού του διδάσκει την αυτοπειθαρχία, την λειτουργία μέσα στην ομάδα, το θεμιτό ανταγωνισμό, αφού ακόμη του ενισχύει το αίσθημα της άμιλλας και της συνεργασίας. Σημαντική είναι η συμβολή του αθλητισμού στην αποδοχή της ήττας και της νίκης με τον ίδιο τρόπο.
   Επίσης, στα οφέλη μπορεί να συγκαταλεχθεί η εκτόνωση που προσφέρει η άθληση. Όλα τα παιδιά έχουν επιβεβαρυμμένο σχολικό πρόγραμμα, οπότε η άθληση έρχεται να χαλαρώσει αυτή την κατάσταση. Το παιδί ηρεμεί, χαλαρώνει, αποβάλει το άγχος της ημέρας και διασκεδάζει με τους φίλους του , ενώ παράλληλα αθλείται. 
  Βέβαια, καλό θα ήταν το παιδί να μυηθεί σε σωστά πρότυπα αθλητισμού, να θαυμάζει και να εμπνέεται από αθλητές, μακριά από τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ που έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, πως έχουν εισχωρήσει  και στον χώρο του αθλητισμού.  Οι γονείς και οι προπονητές καλό θα ήταν να κρατήσουν για τον εαυτό τους τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και ελπίδες, την προώθηση στον επαγγελματικό αθλητισμό (που θα επιφέρει χρήματα) και να αφήσουν το παιδί να ξεδιπλώσει το δικό του μοναδικό ταλέντο..
 Μικρές συμβουλές προς τους γονείς:
-          Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει εκείνο τι άθλημα θέλει να ακολουθήσει, ανάλογα με την κλίση και την επιθυμία του
-          Μην κρίνεται αρνητικά την τυχόν αποτυχία του, αλλά ενθαρρύνετε το να προσπαθήσει και να δοκιμάσει ξανά
-           Μην πιέζεται το παιδί να αποδώσει περισσότερο από όσο εκείνο μπορεί. (δηλαδή όσο θα θέλατε εσείς)
 Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοι μας, η άθληση βοηθάει το μυαλό και το σώμα να βρίσκονται σε μια ισορροπία – αρμονία. Δοκιμάστε το και θα δείτε μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητα και την συμπεριφορά τον παιδιών σας. Η εκτόνωση της ενέργειας επιβάλλεται, ας γίνεται όμως δημιουργικά.  Μπορείτε να επιλέξετε και αθλήματα όπως yioga ή pilates, όπου θα αθλείστε μαζί. Αυτό θα βοηθήσει επιπλέον και στην σύσφιξη των σχέσεων σας αλλά και στον ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας.
 Ας μην ξεχνάμε, «νους υγιής εν σώματι υγιεί»


Επιμέλεια & Σύνταξη
Λάλου Σπυριδούλα Μαρία
Εκπαιδευτικός

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Τηλεόραση και αρνητικές επιδράσεις στα παιδιά


   Η τηλεόραση έχει εισβάλλει στη καθημερινή ζωή τόσο των ενηλίκων όσο όμως και των παιδιών. Παρέχει πολλές δυνατότητες για ψυχαγωγία, εκπαίδευση και ενημέρωση. 
   Γεγονός είναι βέβαια ότι η τηλεόραση έχει και αρνητικές επιδράσεις κυρίως στα παιδιά. Συχνά οι γονείς λόγω του επιβαρυμένου καθημερινού προγράμματος τους μπορεί να επιτρέψουν στα παιδιά τους να παρακολουθήσουν τηλεοπτικά προγράμματα. Συνήθως ως «λύση» για να χαλαρώσουν και εκείνοι από το φόρτο της ημέρας.
  Ιδιαίτερα τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας μπορεί να επηρεαστούν σε μέγιστο βαθμό καθώς συγχέουν την φαντασία με την πραγματικότητα με αποτέλεσμα συχνά να αναπτύσσουν φοβίες, προβλήματα ύπνου, επιθετική συμπεριφορά, καθώς και υιοθέτηση λανθασμένων προτύπων. Τα παιδιά μέσω της συστηματικής παρακολούθησης και έκθεσης βίαιων τηλεοπτικών εκπομπών μπορεί να επηρεαστούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιθετικότητα να μεταφέρεται και στην καθημερινή τους ζωή και στις σχέσεις με τους άλλους.
  Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας στην προσπάθεια τους να ταυτιστούν με τους τηλεοπτικούς ήρωες μπορεί να μιμηθούν μια επιθετική πράξη. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές που έχουμε ακούσει για άσκηση σχολικού εκφοβισμού (Ας μην ξεχνάμε και τα περιστατικά νευρικής ανορεξίας, αυτοκτονιών κ.α). Αρχίζουν να μην ευαισθητοποιούνται μπροστά στη βιαιότητα και γίνονται περισσότερο ευερέθιστα στο παιχνίδι τους και στις κοινωνικές τους συναναστροφές.
  Καλό θα ήταν να σημειωθεί πως εκπέμπει ακτινοβολία, η οποία είναι επικίνδυνη για τα μάτια των παιδιών. Το ίδιο βέβαια ισχύει για τις περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές.  Η τηλεόραση μπορεί να απομονώσει τα παιδιά. Ενώ θα μπορούσαν δηλαδή να παίζουν με τους φίλους τους, με τους γονείς τους ή ακόμη και μόνα τους κάποιο παιχνίδι, προτιμούν πλέον να είναι καθηλωμένα μπροστά από μια οθόνη και τις περισσότερες φορές να παρακολουθούν χωρίς έλεγχο τηλεοπτικά «σκουπίδια».
  Η τηλεόραση κρατά μακριά τα παιδιά από άλλες πολύ σημαντικές δραστηριότητες όπως είναι το διάβασμα, το παιχνίδι, οι σχολικές εργασίες, οικογενειακές αλληλοεπιδράσεις και κοινωνική ανάπτυξη και μόρφωση. Το παιδί παρακολουθεί την τηλεόραση χωρίς να χρησιμοποιεί την κριτική του σκέψη.
«Η τηλεόραση δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Κακός ή καλός είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να τη χρησιμοποιήσουμε».
Αδράξτε κάθε στιγμή με τα παιδιά σας… είναι σημαντική



Σύνταξη: Αμαλία Καλαματιανού
Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία
Εκπαιδευτικοί

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Η σπουδαιότητα της σχολικής βιβλιοθήκης

Βιβλίο, ένα εγχειρίδιο που μπορεί να εγείρει τη φαντασία σου και να ταξιδέψεις σε μέρη πραγματικά αλλά και φανταστικά. Όπου και όπως θες εσύ...

Δημοφιλή Άρθρα