Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Κυκλοθυμικά παιδιά; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε

    Κυκλοθυμία είναι η συχνή εναλλαγή της διάθεσης, από την θλίψη στην ευθυμία και αντίστροφα. Θα πρέπει όμως αρχικά να διαχωρίσουμε την «κυκλοθυμία» ως ένα κλινικό όρο που χρησιμοποιείται στην ψυχιατρική, με το «κυκλοθυμικός» που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας αναφερόμενοι στην απλή εναλλαγή της διάθεσης.


   Πολλά παιδιά παρουσιάζουν αλλαγές στη διάθεσή τους από τη μία στιγμή στην άλλη και θεωρείται φυσιολογικό. Αυτό οφείλετε στον αυθορμητισμό των παιδιών αλλά και στα ερεθίσματα που δέχονται καθημερινά. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ιδιαίτερο, γι’αυτό τι μπορείτε να κάνετε εσείς;

Να έχετε μία σχέση εμπιστοσύνης

   Η επικοινωνία μεταξύ σας είναι σπουδαία υπόθεση, γι’ αυτό προσπαθήστε να χτίσετε μία σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σας από μικρή ακόμα ηλικία. Είναι σημαντικό να νιώθει ότι είστε στο πλευρό του ό,τι και να γίνει και ότι μπορεί να σας μιλήσει για οτιδήποτε το απασχολεί. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να μάθει να εξωτερικεύει τα συναισθήματα και τις ανησυχίες του αλλά και αργότερα να μπορεί να τις διαχειριστεί με μεγαλύτερη ευκολία.

Το παν είναι να έχετε και εσείς θετική διάθεση και στάση ζωής (μύηση)

   Όπως πάντα λέμε, οι γονείς είναι πρότυπα για τα παιδιά και πρώτοι εσείς θα πρέπει να δείξετε στο παιδί σας ότι παρά το όποιο πρόβλημα, με αισιοδοξία και ψυχραιμία όλα μπορούν να αντιμετωπισθούν. 

Παραμείνετε ψύχραιμοι

   Ψύχραιμοι γονείς, ψύχραιμα παιδιά. Φροντίστε να μην αντιδράτε υπερβολικά στις αλλαγές διάθεσης του παιδιού σας. Μιλήστε του με ψυχραιμία όταν εκείνο ηρεμήσει. «Χτυπήστε όταν το σίδερο θα έχει κρυώσει». Η συζήτηση είναι το παν αλλά με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες.

Φροντίστε για ένα ήρεμο περιβάλλον στο σπίτι

   Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί, παίζει καθοριστικό ρόλο στη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις του. Αποφύγετε το άγχος και το στρες μέσα στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο. Ηρεμία , ψυχραιμία και όλα θα γίνουν στην ώρα τους.

Υιοθετήστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και στάση ζωής

Η διατροφή, εκτός από την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού, μπορεί να επηρεάσει και τη διάθεσή του. Είναι σημαντικό λοιπόν, το παιδί σας να τρέφεται σωστά και καθημερινά και να αθλείται.

 

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like :Teacher's Blog

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/

https://www.iatronet.gr/

Τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας τα έχει η Google 

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Μας αφορά όλους! Μη φοβάσαι να μιλήσεις!

Κι όμως, όλοι μας συμβάλλουμε στην συντήρηση και διαιώνιση της έμφυλης βίας.
Ξεκίνα αλλαγή στάσης για να προστατεύσεις εσένα, την αδελφή σου, την κόρη σου, την κολλητή σου και κάθε άλλη γυναίκα που δεν ξέρεις αλλά απειλείται. Αν το κάνουμε όλοι, το καλό θα γυρίσει πάλι πίσω σε εμάς.

Γιατί μας αφορά όλες!


Επιμέλεια βίντεο: Βαλαμουτοπούλου Χρύσα

Ψυχοθεραπεία Εφήβων-Ενηλίκων

Εκπαιδεύτρια Ψυχολογίας

Συμβουλευτική γονέων 

Χρύσα Βαλαμουτοπούλου-Instagram Page

Χρύσα Βαλαμουτοπούλου- Facebook Page

Follow & Like :Teacher's Blog


 

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα