Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

6 εργαλεία διαχείρισης θυμού για παιδιά κάθε ηλικίας

   Οι περισσότεροι γονείς βιάζονται να σκουπίσουν ό,τι αρνητικό μπορεί να βιώσει το παιδί τους και νιώθουν απελπισία και απόρριψη όταν εκείνο παρόλα αυτά νιώθει πόνο, φόβο ή συναισθήματα θυμού. Περνάμε έτσι το μήνυμα ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι προβληματικά, δύσκολα, φοβικά…

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να διδάξουμε σε ένα παιδί να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του;

 

  • Μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε εμείς πρώτοι την τάση μας να σώσουμε το παιδί μας από αυτά. Όλα τα συναισθήματα είναι ανθρώπινα και μπορούν να μας διδάξουν κάτι καλό. Το παιδί μαθαίνει μέσα από αυτά.
  • Μαθαίνουμε στο παιδί μας μέσα από το παράδειγμά μας. Μιλάμε για τα συναισθήματά μας, δεν λέμε συνεχώς «Είμαι καλά!» χωρίς να αληθεύει, δεν κρύβουμε πάντα την ευαλωτότητά μας. Δείχνουμε ωστόσο μια ψυχραιμία και μια αυτοσυγκράτηση, δηλαδή μπορούμε να πούμε «Είμαι στενοχωρημένη και θέλω λίγο χρόνο να συνέλθω». Δεν αφηνόμαστε να μας καταπιεί το όποιο συναίσθημα μας διακατέχει εκείνη την ώρα.
  • Διδάσκουμε στο παιδί μας τρόπους διαχείρισης: ένα ημερολόγιο, να σκίσει ένα χαρτί, να μουτζουρώσει ένα χαρτί, να πετάξει ένα μαξιλάρι. Μην ανησυχείτε ότι αυτό θα το οδηγήσει σε εξάρσεις θυμού και σε ακραίες συμπεριφορές όσο τις επιτρέπετε. Αντιθέτως θα διώξει την ένταση και θα μειώσει τις πιθανότητες να πληγωθεί κάποιος.
  • Αφήνουμε την φαντασιωσική εκτόνωση του θυμού να εκφραστεί: το μικρό παιδί ίσως εκφράσει τον θυμό ή τη στενοχώρια του μέσα από μια ιστορία και έρθει να σας την διηγηθεί (εν μέρει για να σας επικοινωνήσει το πώς νιώθει). Λέγοντας ας πούμε “Είμαι σούπερ ήρωας και του έσπασα τα μούτρα!» το παιδί ξεσπάει κατά τρόπο πιο αποδεκτό την επιθετικότητά του. Μην το κρίνετε γι’ αυτό, είναι απολύτως φυσιολογικό.
  • Μουσική και βιβλία: δύο υπέροχοι τρόποι να εκδηλωθεί ο θυμός και να ανέβει η διάθεση. Μέσα από τα βιβλία τα παιδιά μπορούν να μάθουν για τα συναισθήματά τους και μέσα από τη μουσική να εκτονωθούν.
  • Πάντα να είστε ψύχραιμοι και να θυμάστε τη θέση σας: είστε ο ενήλικας, ο δάσκαλος, ο μέντορας. Είστε πρότυπο μίμησης. Μην το ξεχνάτε!

 

Επιμέλεια: Παπακυργιάκη Χρύσα

Ειδική Παιδαγωγός

Αναδημοσίευση:Ψυχής...Λόγος

Follow & Like :Teacher's Blog


Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Παιχνίδι μαζί με τα παιδιά!

   Είναι συχνό φαινόμενο, λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας και πολλών υποχρεώσεων, οι γονείς να μην έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για να συμμετέχουμε στο παιχνίδι των παιδιών. Εκείνα μας προσκαλούν πολλές φορές, αλλά οι αντοχές μας, μας εγκαταλείπουν και τα προτρέπουμε να παίξουν με τα παιχνίδια τους, μόνα τους, ή με τα αδέρφια τους.

   Επιλέγοντας παιχνίδια ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού, μας δίνεται η ευκαιρία για σύνδεση και αλληλεπίδραση. Τα διαδραστικά παιχνίδια, τα παιχνίδια ρόλων, οι κατασκευές, τα τουβλάκια, και πολλές άλλες επιλογές, μας δίνουν την δυνατότητα να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη (μικροί και μεγάλοι) και να δημιουργήσουμε! Μπορούμε να φτιάξουμε μαζί με το παιδί ιστορίες και να δώσει ο καθένας την πινελιά του!

 

Γιατί να παίξω μαζί με το παιδί μου;

 

   Παίζοντας, σε συνεργασία με το παιδί, το βοηθάμε στην ανάπτυξη των κοινωνικών του δεξιοτήτων, καθώς εκείνο μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού μαθαίνει να μοιράζεται, να ακούει, να περιμένει και να δίνει χώρο και επιλογή στον «συνεργάτη» του!

   Μέσα από την συνδημιουργία μίας ιστορίας ή μίας κατασκευής, μαθαίνει να συνεργάζεται και να επικοινωνεί τις δυσκολίες του, όπως και να αποδέχεται την παρουσία και τις ανάγκες του άλλου. Μαθαίνει να επιλύει προβλήματα που προκύπτουν στην συνεργασία, να τα εκφράζει και να τα διαχειρίζεται μέσα από το καθρέφτισμα των συμπεριφορών του και την άμεση έκφραση των συναισθημάτων που μπορεί να προκαλούν στο περιβάλλον του.

   Και όλα αυτά συμβαίνουν μέσα από μία ευχάριστη δραστηριότητα που εξασκεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του!

 

Συμβολικό παιχνίδι και ενσυναίσθηση

 

   Εκτός λοιπόν από τα αναπτυξιακά οφέλη το παιχνίδι, μπορεί να μας προσφέρει μία νέα εμπειρία ενσυναίσθησης και κατανόησης και να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τις  ανάγκες ενός παιδιού. Μέσα από τα παιχνίδια ρόλων, εκείνο θα μας οδηγήσει στον κόσμο του, θα μοιραστεί μαζί μας με συμβολισμούς τις δυσκολίες του και θα χτίσουμε μαζί μία σταθερή σχέση εμπιστοσύνης.

   Ένα άλλο σημαντικό όφελος του συμβολικού παιχνιδιού, μέσα από τους ρόλους, είναι η ευκαιρία που μας δίνεται να δείξουμε στο παιδί πως κάποιες συμπεριφορές μπορεί να στεναχωρήσουν ή να πληγώσουν κάποιον και να του επιτρέψουμε μέσα από την ταύτιση να ενσυναισθανθεί τον κάθε ήρωα, ακριβώς όπως και με ένα παραμύθι. Θα τα βοηθήσουμε να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματα τους, είτε θετικά, είτε αρνητικά.

 

Γινόμαστε μαζί τους παιδιά!

 

   Πέραν όμως από τα πολλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στο παιδί το διαδραστικό παιχνίδι με έναν ενήλικα, και ακόμα περισσότερο με τους γονείς, αυτή η διαδικασία μπορεί να μας ωφελήσει και εμάς. Αρκεί να τους επιτρέψουμε να προσκαλέσουν στον μαγικό κόσμο της φαντασίας τους και θα καταφέρουμε και εμείς να αποσυμφοριστούμε από τα άγχη της καθημερινότητας, να αφήσουμε ελεύθερο το παιδί που κρύβουμε μέσα μας και να απολαύσουμε τη χαλάρωση που προσφέρουν οι στιγμές γέλιου και ξεγνοιασιάς με τους μικρούς μας ήρωες.

 

Επιμέλεια:

Φούντα Μαρία

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας,

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια,

Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβου

Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)

6945494044

mariafounda.com

foundam@outlook.com

Αναδημοσίευση:allaboutparents.gr

Follow & Like Teacher's Blog


Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Εκπαιδευτική Ρομποτική και οφέλη για τα παιδιά

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη δραστηριοποίηση των παιδιών στην εκπαιδευτική Ρομποτική, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τι ε...

Δημοφιλή Άρθρα