Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Ανεξάρτητα παιδιά| 4 απλά βήματα

Η ανεξαρτησία είναι μία συνθήκη που οφείλουμε να καλλιεργούμε στα παιδιά μας. Η ανεξαρτησία από μικρή κιόλας ηλικία βοηθάει το παιδί να αισθάνεται όμορφα με τον εαυτό του, να πιστεύει στις δυνάμεις του, οικοδομεί την ταυτότητά του και γιατί όχι να γίνει κι ένας πετυχημένος ενήλικας.



Με απλά βήματα μπορείτε λοιπόν να ενθαρρύνεται την ανεξαρτησία στα παιδιά:

Ενισχύστε τις επιλογές του.

Αφήστε τα παιδιά να κάνουν τις δικές τους επιλογές από τα πιο απλά πράγματα π.χ. τι ρούχα θα βάλει αύριο στο σχολείο, χτίζεται η ευθύνη αλλά και η συνέπεια της πράξης.

 

Ενθαρρύνετε το ελεύθερο παιχνίδι.

Αφήστε το παιχνίδι να εξελιχθεί, μην είστε εκεί για σκουπίσετε την άμμο, να καθαρίσετε τα ρούχα ή να μαζέψετε τα παιχνίδια. Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν τον εαυτό τους, τις αντοχές αλλά και τα όρια τους.

 

Δώστε χώρο και χρόνο.

Δώστε χώρο και χρόνο στα παιδιά σας να λύσουν τις διαφορές τους. Δε χρειάζεται να είστε πάντοτε εκεί ως «πυροσβέστες». Δείξτε τους τον τρόπο να τις λύνουν, σταθείτε στο πλάι τους.

 

Η κριτική δεν βοηθάει.

Η κριτική δεν βοήθησε ποτέ κανέναν πραγματικά. Ακόμη κι αν το παιδί σας δεν έκανε π.χ. τις δουλειές του όπως τις θέλατε εσείς, σημασία έχει η προσπάθεια του και όχι αν ήταν τέλεια διπλωμένα τα ρούχα του. Ενισχύστε την προσπάθεια και προσπαθήστε μαζί για το καλύτερο.

 

Η ανεξαρτησία είναι σπουδαία υπόθεση, θέλει καλλιέργεια και ενίσχυση για να έχουμε υγιή, αυτόνομα και ανεξάρτητα παιδιά και ύστερα ενήλικες!

Δείτε επίσης: Τρόποι για να ενισχύσετε την πρωτοβουλία στα παιδιά σας

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & LikeTeacher's Blog

Πηγές: https://www.oac.edu.au

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα