Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Η σημασία του πρωινού στην καθημερινότητα των παιδιών

   Ολοένα και περισσότεροι ειδικοί της διατροφής επιβεβαιώνουν την σπουδαιότητα του πρωινού στο ξεκίνημα της μέρας, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά.

  Λόγω της βιασύνης, της καθημερινότητας και της ρουτίνας αρκετοί γονείς δεν μαθαίνουν στα παιδιά τους να τρώνε συστηματικά πρωινό, την αξία αυτού στην ανάπτυξη αλλά και στην ενάργεια της μέρας. Όταν αναφερόμαστε στο πρωινό δεν μιλάμε για ένα ποτήρι γάλα ή ένα τοστ αλλά σε ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά γεύμα.

Ποιοι είναι οι λόγοι που τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν πρωινό;

1. Πρόληψη παχυσαρκίας

Τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια τόσο σε Ευρώπη όσο και σε Αμερική. Όταν αποκτούμε από μικρή κιόλας ηλικία κακές διατροφικές συνήθειες αυτό ενέχει κινδύνους.

2. Καλύπτουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά

Ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργήσει ο οργανισμός καθώς και να συνεχίσει την διατροφή αυτή καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, αποφεύγοντας το ανθυγιεινό «τσιμπολόγημα» .

3. Έχουν υψηλότερες επιδόσεις στο σχολείο

Ο ρόλος του πρωινού αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός στην αύξηση της απόδοσης στο σχολείο, αφού φαίνεται πως με το πρωινό η συγκέντρωση και η εγρήγορση τους είναι μεγαλύτερη. Από την άλλη, τα παιδιά χωρίς πρωινό μοιάζουν πιο κουρασμένα και νωχελικά.

Προτάσεις για ένα σωστό πρωινό

·       Γάλα, ψωμί με μέλι και φρούτο

·       Γάλα με δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης και φρούτο

·       Τοστ (με ψωμί ολικής άλεσης -τυρί-γαλοπούλα) και φυσικό χυμό

·       Γάλα, κουλούρι Θεσσαλονίκης και φρούτο

·       Γάλα και μπισκότα ολικής αλέσεως

·       Γιαούρτι με δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης και 1 φρούτο

Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει χρόνος το πρωί για την ετοιμασία του πρωινού, φροντίστε από το προηγούμενο βράδυ. Στρώστε το τραπέζι, βγάλτε τα πιάτα, τα ποτήρια τα δημητριακά. Προσπαθήστε να καθιερώστε το πρωινό σαν μια οικογενειακή ρουτίνα. Καλό θα ήταν το παιδί να ξαπλώνει νωρίς το βράδυ για να ξυπνάει εύκολα το πρωί και να τα προλαβαίνετε όλα.

Και μη ξεχνάτε «νους υγιής εν σώματι υγιεί».


Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & LikeTeacher's Blog

Διάβασε επίσης: Το Pilates και τα οφέλη του για τα παιδιά

Πηγές:

https://www.mednutrition.gr

 

 

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα