Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Πρώτη έμμηνος ρύση: «Μαμά βοήθεια!»

Συχνά πολλές μητέρες ανησυχούν για τον τρόπο που πρέπει να προετοιμάσουν τα κορίτσια τους για τον ερχομό της έμμηνου ρύσης. Κυρίως θα έλεγα είναι φόβος πάρα άγχος για τον επικείμενο ερχομό.

Τι είναι λοιπόν η έμμηνος ρύση;

Κατά την διάρκεια της εφηβείας, το σώμα αλλάζει, μέσα σε αυτές τις αλλαγές είναι και η παραγωγή ορμονών. Κάποιες από αυτές τις ορμόνες είναι υπεύθυνες για να προετοιμάσουν το γυναικείο σώμα για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Αυτό λέγεται εμμηνορυσιακός κύκλος.

Η έμμηνος ρύση εμφανίζεται περίπου σε ηλικία 11 με 13 ετών. Υπάρχουν όμως και κληρονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν την περίοδο των κοριτσιών οπότε υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί μεταξύ 9 με 16 ετών.

Έτσι λοιπόν αγαπημένες μου μανούλες, αλλά και μπαμπάδες καλό θα ήταν να προετοιμάσετε τα κορίτσια σας για να μη βρεθούν προ εκπλήξεων. Μπορείτε να τους μιλήσετε για όσα πράγματα μπορεί να συμβούν και με πιο τρόπο θα το αντιμετωπίσουν.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαφώς τον διάλογο, βιβλία ακόμη και βίντεο. Σημαντικό ωστόσο είναι να πείτε τα πράγματα όπως είναι καθώς είναι μια μόνιμη κατάσταση και τα κορίτσια πρέπει να γνωρίζουν τις αλλαγές που θα προκύψουν στο σώμα τους.

Καλό θα ήταν όταν έρθει αυτή η στιγμή, ιδιαίτερα στο Δημοτικό, το παιδί να έχει μαζί του:

·       Σερβιέτες

·       Εσώρουχο

·       Παντελόνι

·       Παυσίπονο

·       Ακόμη και να ενημερώσει τον/την δάσκαλο/α της τάξης .

Θεωρώ χρήσιμο ωστόσο στην ενημέρωση να λάβουν μέρος και τα αγόρια καθώς η ενσυναίσθηση και η ευαισθητοποίηση είναι σπουδαίας σημασίας. Γι’ αυτό η πληροφόρηση για το θέμα της έμμηνου ρύσης θα μπορούσε να γίνει ακόμη και στο σχολείο.

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & LikeTeacher's Blog

Δείτε επίσης: ΠΩΣ ΗΡΘΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, Peter Mayle

Προτεινόμενο βιβλίο επίσης: ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΝΑΣ ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ NIETO-MARTINEZ CARLA

Πηγές:

Η Πρώτη Έμμηνος Ρύση - Η Πρώτη Περίοδος. Εφηβική Γυναικολογία, Μπαρτζιώκας Αθανάσιος, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Τρίκαλα

 

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα