Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Αρθρωτική διαταραχή και λογοθεραπεία

Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την θεραπεία του λόγου. Σκοπός της είναι να θεραπεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις διαταραχές του λόγου, της ομιλίας, της επικοινωνίας αλλά και της κατάποσης με παιδιά και ενήλικες. Οι διαταραχές του λόγου εντοπίζονται όταν το άτομο δυσκολεύεται να παράγει είτε σωστά είτε με ευχέρεια τους ήχους της γλώσσας του.

Κάποιες από τις πιο συχνές παθήσεις του λόγου που καλείται ο λογοθεραπευτής να αντιμετωπίσει είναι:

·       Φωνολογικές διαταραχές

·       Αρθρωτικές διαταραχές

·       Διαταραχές φωνής

·       Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές

·       Διαταραχές ρυθμού της ομιλίας

·       Νοητική υστέρησης

·       Βαρηκοΐα

·       Δυσκολίες μάσησης – κατάποσης κ.α.

Στο σημείο αυτό θα αναλύσουμε τον όρο αρθρωτική διαταραχή.  Αναφέρεται στην δυσκολία ορθής παραγωγής φωνημάτων, τα οποία θα έπρεπε να έχουν κατακτηθεί σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της διαταραχής αυτής είναι η αντικατάσταση φωνημάτων π.χ. «θήμερα» αντί για «σήμερα», «σέλω» αντί για «θέλω».

Στις περιπτώσεις αυτές σημαντικό είναι να υπάρξει έγκαιρη και έγκυρη αξιολόγηση από τον θεραπευτή. Το θεραπευτικό πλάνο οφείλει να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του εκάστοτε παιδιού ή ενήλικα. Αν παρατηρείτε τέτοιου είδους σημάδια μέχρι και την ηλικία των 6 ετών, καθώς το παιδί πρέπει να είναι σε θέση να αρθρώνει με επιτυχία όλους τους ήχους, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν ειδικό λόγου.  Μη το φοβηθείτε !

 

Διάβασε επίσης: Συμβουλές προς τον εκπαιδευτικό: Αξιολόγηση φωνολογικής επίγνωσης

Επιμέλεια; Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like: Teacher's Blog

 

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα