Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Γιατί «πρέπει» οι γονείς να κάνουν λάθη;

   Αυτό το άρθρο είναι ένα διαφορετικό άρθρο, γιατί δεν θα μιλήσουμε για τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις σαν γονιός αλλά για τα λάθη που θα κάνεις, γιατί δε γίνεται διαφορετικά. Και ξέρεις κάτι…; Είναι οκ!

 Γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!



   Είναι το moto μας εδώ στο www.allaboutparents.gr. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό οι γονείς να είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν τα λάθη στην ανατροφή των παιδιών τους και να μην είναι τόσο επικριτικοί με τους εαυτούς τους.

 

Αν ψάχνετε για τους τέλειους γονείς, ξεχάστε το, δεν υπάρχουν.

 

   Αν κάποιοι σας συστηθούν ως αλάνθαστοι γονείς απομακρυνθείτε διακριτικά από αυτούς, ίσως είναι επικίνδυνοι. Αν πάλι ψάχνετε για «εγχειρίδια του καλού γονέα» θα βρείτε πολλά. Συγκεντρώστε όσα περισσότερα μπορείτε. Μετά βάλτε τους φωτιά. Τα λάθη που έκαναν οι γονείς μας, τα λάθη που κάνουμε εμείς ως γονείς… Τα λάθη των γονέων είναι τα πιο δύσκολα! Θα κάνεις, ό,τι κι αν κάνεις.

 

Είναι τόσο δύσκολο να βρεις την ισορροπία

·       

Να μην είσαι υπερπροστατευτικός, αλλά ούτε και αδιάφορος.

·        Να αγαπάς χωρίς να πνίγεις.

·        Να δίνεις ελευθερία διδάσκοντας ταυτόχρονα και τους κανόνες.

·        Να είσαι αυστηρός όταν πρέπει και επιεικής όταν χρειάζεται ελαστικότητα.

·        Να καθοδηγείς χωρίς να διατάζεις.

·        Να περνάς σημαντικό χρόνο με τα παιδιά σου, αλλά να μην ξεχνάς τον σύντροφό σου και να βρίσκεις και λίγο χρόνο για τον εαυτό σου.

 

Όλοι με κάτι παλεύουν

 

·       

Εσύ που είσαι όλη μέρα στο σπίτι με τα παιδιά, η άλλη που δουλεύει και δεν τα βλέπει πολύ.

·        Εσύ που δεν μπορείς να τα παίρνεις μαζί σου στα επαγγελματικά ταξίδια και η άλλη που θέλει 2 μέρες μόνη με τον σύζυγό της.

·        Εσύ που ο άντρας σου είναι κολλημένος πάνω στα παιδιά και θα ήθελες να μένατε περισσότερο μόνοι και η άλλη που ο άντρας της παραπονιέται ότι τον κουράζουν.

·        Εσύ που προσπαθείς να κάνεις κι άλλο παιδί και όλοι σε ρωτάνε και η άλλη που δε θέλει άλλο και δεν μπορεί να εξηγήσει τους λόγους.

 

Όλοι παλεύουν με κάτι και ποτέ δεν ξέρεις ποια είναι η δυσκολία τους, ποια τα εφόδια τους, ποια η βοήθεια που έχουν, ποιο είναι το παρελθόν τους. Γι’ αυτό, μην κρίνεις ποτέ τους άλλους, μην κάνεις αδιάκριτες ερωτήσεις και πες μόνο μια καλή κουβέντα.

 

Οι δικοί σου γονείς

   Για να τα καταφέρεις όλα αυτά, αναπόφευκτα σκέφτεσαι το πώς ήταν οι δικοί σου γονείς. Τοποθετείς κάπου και με κάποιο τρόπο το πώς σε μεγάλωσαν. Είναι τόσο δύσκολο να αποστασιοποιηθείς από τις παιδικές σου εμπειρίες. Να τις αποκρυπτογραφήσεις με τον σωστό τρόπο. Να σκεφτείς πώς θα τις χρησιμοποιήσεις πλέον από την πλευρά του γονιού. Για πολλούς ανθρώπους ίσως αυτό να γίνεται αυτόματα και εύκολα, αλλά για αυτούς που σκέφτονται πολύ είναι δύσκολο.

 

Γιατί δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς;

 

   Γιατί δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς, υπάρχουν αληθινοί γονείς. Οι αληθινοί γονείς κάνουν λάθη, έχουν ελαττώματα, έχουν αδυναμίες, δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα, δεν μπορούν να τα προσφέρουν όλα, να τα προλαβαίνουν όλα… Οι αληθινοί γονείς έχουν αγωνίες, αγωνίζονται, άλλα πάντα δεν τα καταφέρνουν. Τι να κάνουμε, έτσι έχουν τα πράγματα…

 

Αν αποδεχτούμε τη φύση μας, το πεπερασμένο των δυνατοτήτων μας, ίσως αγαπήσουμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας:

Τον πραγματικό μας εαυτό, όχι τον ιδανικό!

 

   Κάπως έτσι οι μύθοι “απομυθοποιούνται”, όμως δεν πειράζει. Για την ακρίβεια θα μπορούσαμε να πούμε ότι έτσι, ίσως, να είναι καλύτερα. Πιο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα.

 

   Τα παιδιά μας το ξέρουν (κι ας μην το ξέρουμε εμείς, ότι αυτά το ξέρουν!): Δε χρειάζονται τους γονείς τους να είναι τέλειοι, θέλουν μόνο να τα αγαπάνε. Να είναι εκεί γι’ αυτά, να τα νοιάζονται και να τα φροντίζουν. Κι αν κάποτε γίνουν κακομαθημένα, είναι μάλλον γιατί εμείς τα μάθαμε να είναι έτσι, γιατί εμείς, οι γονείς τους φοβηθήκαμε να τους πούμε όχι, μην τα στεναχωρήσουμε μην τους λείψει τίποτα… 

Τα παιδιά όμως, πάνω απ’ όλα, χρειάζονται αγάπη και την φυσική μας παρουσία. Να τι χρειάζεται: Nα είμαστε παρόντες, όχι να είμαστε τέλειοι… Αρκεί να είμαστε εκεί όταν μας χρειάζονται, να τα πάρουμε αγκαλιά, να τους πούμε μια καλή κουβέντα, να μας νιώσουν δίπλα τους.

 

Τι κι αν τους προσφέρουμε ένα τέλειο δώρο αν όλα τα παραπάνω απουσιάζουν…;

   Η ζωή μας μπορεί να γίνει πιο απλή και πιο ωραία, αν αποδεχτούμε το πεπερασμένο των δυνατοτήτων μας. Η ζωή με τα παιδιά μας μπορεί και αξίζει να είναι πιο αυθόρμητη, πιο αθώα, πιο πηγαία, χωρίς να καταπνίγεται στα “πρέπει” και στα “μη”.

 

Οι γονείς δεν είναι ούτε τέλειοι, ούτε υπεράνθρωποι κι αυτό (μπορεί να) είναι υπέροχο μέσα στην απλότητά του!

 

Τα λάθη των γονέων θα γίνουν.

Ό,τι κι αν κάνουμε, κάτι δε θα έχουμε κάνει σωστά, κάποιο παράπονο θα έχουν από εμάς τα παιδιά μας. Όπως κι εμείς απ’ τους γονείς μας.

 

Το «κακό» είναι ότι σίγουρα θα κάνουμε λάθη ως γονείς.

Το «καλό» είναι ότι αν τα κάνουμε με αυτογνωσία και αποδοχή και  είμαστε ενήμεροι για αυτά θα μπορέσουμε να δομήσουμε μια καλύτερη σχέση με τα παιδιά μας.

 «Προσπαθώ και θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ! Αλλά κάτι θα μου ξεφύγει…και είναι οκ, γιατί το τέλειο δεν υπάρχει και γιατί το τέλειο δεν είναι ανθρώπινο».

 

Επιμέλεια:

 

Μαρία Γιαννοπούλου

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr|Positive Parenting

Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc

Ειδικευμένη στην Ψυχοθεραπεία Gestalt

PgD Παιδοψυχολογία Παιδιού & Εφήβου

Τηλ: 6942217440, Ευρυτανίας 13, Αμπελόκηποι

email: maria.giannopulu@gmail.com

 

Αναδημοσίευση: Teacher's Blog

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Τρόποι για να ενισχύσετε αναπτυξιακά το νεογέννητο μωρό σας

Από την έλευσή του το νεογέννητο, ένα μικρό πλάσμα, έχει θολή όραση, επικοινωνεί με το κλάμα, δεν μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του και κουνά...

Δημοφιλή Άρθρα