Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Εκπαιδευτικό διαδραστικό υλικό

  Στην σελίδα μας πλέον θα μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις τάξεις του Δημοτικού σχολείου. Με την βοήθεια της σελίδας Μπλε τετράδιο ΕξΑΕ και της εφαρμογής Live worksheets δημιουργούμε δραστηριότητες όπου οι μαθητές μπορούν να κάνουν επανάληψη και αυτοαξιολόγηση. Επίσης, υπάρχει άφθονο υλικό από αξιόλογους εκπαιδευτικούς.
   Σας επισυνάπτω τους αντίστοιχους συνδέσμους .
Το σημερινό φύλλο εργασίας περιλαμβάνει ασκήσεις Γλώσσας Δ' Δημοτικού (6η ενότητα).



Follow & Like: Teacher's Blog

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία , Εκπαιδευτικός

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Τα πρώτα βήματα των παιδιών και ο ρόλος των γονιών

   Πόση άραγε ικανοποίηση νιώθει ο γονιός, όταν βλέπει το παιδί του να στηρίζεται στα πόδια του και να προχωράει στη ζωή του με αργά και σταθερά βήματα. Πόσο χαρούμενος αισθάνεται όταν το παιδί του είναι γερό, δυνατό, ευτυχισμένο και χαρούμενο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιτύχει τους στόχους του.


   Από τα πρώτα βήματα που προσπαθεί το μικρό παιδί να κάνει, οι γονείς του στέκονται δίπλα του. Είναι εκεί, του κρατούν το χέρι και το ενθαρρύνουν να περπατήσει με μικρά βήματα κάθε φορά μέχρι να τα καταφέρει να περπατήσει μόνο του. Θα περπατήσει μόνο του όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, όταν νιώσει το ίδιο το παιδί έτοιμο, όταν δεν θα φοβάται.

   Σε κάθε φάση της ζωής, το παιδί για να μπορέσει να σταθεί μόνο του στα πόδια του, χρειάζεται να έχει δίπλα του ανθρώπους που θα το καθοδηγούν, θα το ενθαρρύνουν και θα στηρίζουν τις αποφάσεις του. Ανθρώπους που πάντα θα έχουν να πουν γι’ αυτό ένα γλυκό και τρυφερό λόγο και θα το γεμίζουν με αυτοπεποίθηση.

   Υπάρχουν, όμως, γονείς που βιάζονται και πιέζουν τα παιδιά τους να ανοίξουν τα «φτερά» τους και να προχωρήσουν στη ζωή τους κάνοντας μεγάλα και βιαστικά βήματα, με συνέπεια να δημιουργούνται αρκετές δυσκολίες στο παιδί. Αυτό συμβαίνει για κάποιους δικούς τους προσωπικούς λόγους είτε γοήτρου είτε εγωισμού.  

   Οι δυσκολίες αυτές, ενδέχεται να δημιουργήσουν άγχος, συναισθηματική φόρτιση και στις δύο μεριές κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ταραχή και καυγάδες.

   Σαν γονείς, πρέπει να καταλάβουμε ότι, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή να μπορέσουν τα παιδιά να στηριχθούν στα πόδια τους, θα το κάνουν.

   Αρκεί, να κρατάμε μία διακριτική θέση δίπλα τους και να τα υποστηρίζουμε όσο μπορούμε, δίνοντάς τους περιθώρια αυτονομίας και λήψης πρωτοβουλιών. Ας τα αφήσουμε να δοκιμάσουν την αντοχή και τις δυνατότητές τους κι ας «πέσουν.» Εξάλλου θα είμαστε εμείς δίπλα τους με την αγκαλιά μας ανοιχτή, να τα υποδεχτούμε και να κλείσουμε μέσα της κάθε άσχημη στιγμή που τα στενοχωρεί και τα κάνει να αισθάνονται άσχημα.

   Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε στα παιδιά μας και να τα βοηθήσουμε όσο μπορούμε προκειμένου να κυνηγήσουν και παράλληλα να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

 

Σύνταξη: Μαρία Μαυρουδή

Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Αναδημοσίευση: Nancy's Blog

Follow & Like:Teacher's Blog

 


Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα