Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Χριστουγεννιάτικα δώρα: από την βρεφική στην νηπιακή ηλικία



Τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με δώρα. Τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία να πάρουν τα δώρα τους.Η διαδικασία αυτή των δώρων, κάθε χρόνο προβληματίζει αρκετές γονείς για πολλούς λόγους. Κάθε οικογένεια έχει το δικό της κριτήριο για την επιλογή των δώρων καθώς καθεμία προέρχεται από άλλο κοινωνικό-οικονομικό-μορφωτικό υπόβαθρο και έχει δικές τις αξίες, συνήθειες και παραδόσεις.
Καλό είναι τα δώρα να είναι έκπληξη. Οι γονείς γνωρίζουν τι μπορεί να κάνει χαρούμενο το παιδί μας. Το δώρο δίδεται για την παράδοση, για το έθιμο και δεν αποτελεί συνέχεια των καλών πράξεων ή των καλών βαθμών του παιδιού.
Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά και για όλες τις ηλικίες.Κάθε ηλικία θέλει διαφορετικό είδος δώρου.Τα βρέφη και τα μωρά εντυπωσιάζονται από αντικείμενα σε έντονα χρώματα και απαλές υφές και από παιχνίδια, τα οποία κινητοποιούν την όραση, την αφή και την ακοή τους, όπως είναι οι κουδουνίστρες, τα παιχνίδια που κάνουν αστείους ήχους, τα βιβλία από ύφασμα, CD με φωνές ζώων και μουσική.
Στη νηπιακή ηλικία τα παιχνίδια, τα οποία βοηθούν το συντονισμό ανάμεσα στην όραση και στις κινήσεις των χεριών (π.χ. παιχνίδια για την μπανιέρα που βγάζουν ήχους ή πετούν νερό όταν τα πιέζεις, μικρά λαστιχένια ανθρωπάκια και ζωάκια, βιβλία με παραμύθια που θα του διαβάζετε, Παζλ με μεγάλα κομμάτια).
Ότι και να επιλέξουν οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται ότι χρειάζεται να είναι κάτι που θα το διασκεδάσει, θα το μάθει να εκφράζεται, να πειραματίζεται, να δημιουργεί και να δοκιμάζει καινούργια πράγματα. Η αναμονή και το στοιχείο της έκπληξης, μπορεί να βιωθεί από το παιδιά ως το μεγαλύτερο δώρο.

Το καλύτερο δώρο για ένα παιδί είναι πάντα ο χρόνος με αγαπημένους ανθρώπους
Επιμέλεια: Καλαματιανού Αμαλία
Εκπαιδευτικός

Follow & Like: Teacher's Blog

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα