Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Αγκαλιά και παιδί. Ποια τα οφέλη της;


   Αναμφίβολα, η πιο όμορφη στιγμή ενός παιδιού είναι η αγκαλιά με την μαμά του. Η δύναμη της αγκαλιάς είναι πολύ ισχυρή και διοχετεύει ένα αίσθημα ασφάλειας, σιγουριάς και προστασίας.

   Αποτελεί μια μορφή έκφρασης της αγάπης μας για ένα άνθρωπο και ιδιαίτερα για ένα παιδί. Το παιδί έχει ανάγκη από την αγκαλιά καθώς μέσα από αυτήν εκφράζονται τα πιο ζεστά και θετικά συναισθήματα. Επίσης, θα λέγαμε είναι ένας τρόπος επικοινωνίας της μητέρας με το παιδί. Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Virginia Satir «Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε, οκτώ αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και δώδεκα αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε».
   Τα οφέλη της αγκαλιάς εντοπίζονται στη συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από την αγκαλιά, αναπτύσσεται το αίσθημα του “ανήκειν” και τονώνεται η αυτοπεποίθηση του παιδιού. Η αγκαλιά βοηθάει το παιδί να δημιουργεί υγιείς σχέσεις.
   Παίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική υγεία των παιδιών, καθώς τα ηρεμεί και μειώνει το άγχος τους. Παράγει την ασφάλεια και την σιγουριά αφού αυξάνει την εμπιστοσύνη του παιδιού σε νεαρή ηλικία. Επιπλέον, μειώνει το αίσθημα του φόβου και της μοναξιάς.
   Μέσω της αγκαλιάς, μπορούν να διαχειριστούν αυτό που νιώθουν. Οι αγκαλιές διώχνουν τους φόβους και αποτελεί πηγή χαράς και ευτυχίας. Επιπρόσθετα, η αγκαλιά βοηθάει και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού.
Οι αγκαλιές μαθαίνουν στο παιδί να εκφράζεται, να δέχεται και να προσφέρει απεριόριστη αγάπη.

Η αγκαλιά είναι μια σούπερ δύναμη και μπορεί να αλλάξει τον κόσμο!

Επιμέλεια:
Καλαματιανού Αμαλία
Εκπαιδευτικός
  Follow & Like :Teacher's Blog

Βιβλιογραφία
Gail E. J.& Phillip S. Building Positive Relationships with Young Children
 WinstonR. and ChicotR. (2016), The importance of early bonding on the long-term mental health and resilience of children, London J Prim Care (Abingdon).


Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Τί πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν δεν έχουν κοινή στάση στον τρόπο διαπαιδαγώγησης του παιδιού τους;


   Το ιδανικό σενάριο όταν αποφασίζουμε να δημιουργήσουμε την οικογένεια μας είναι να έχουμε εκ των προτέρων συζητήσει και συν-αποφασίσει με τον σύντροφό μας ποιο είναι το είδος διαπαιδαγώγησης που θα ακολουθήσουμε.
   Είναι γνωστό σε όλους πλέον ότι μπροστά στο παιδί πρέπει να φαινόμαστε μια γροθιά ενωμένοι και να μην δείχνουμε τις όποιες διαφωνίες μας, επομένως αυτού του είδους οι συζητήσεις θα είναι απαραίτητες και αναγκαίες για να αποφύγουμε να μπερδέψουμε το παιδί μας.
   Όταν η πραγματικότητα χτυπάει την πόρτα όμως είναι δύσκολο να ακολουθήσει κανείς με πίστη και ευλάβεια όσα η θεωρία του προστάζει. Πόσα ζευγάρια θέτουν ως προτεραιότητα να καθορίζουν από πριν ποιον τρόπο διαπαιδαγώγησης θα ακολουθήσουν;
Εάν είστε από τις τυχερές ωστόσο που η οικογένεια σας τώρα διαμορφώνεται και περιμένετε το παιδάκι σας να έρθει στον κόσμο, κάντε μια τέτοιου είδους συζήτηση.
   Για τους υπόλοιπους τώρα...ναι τα πράγματα είναι δύσκολα όταν συνειδητοποιούμε ότι δεν συμφωνούμε με τον/την σύζυγο στην ανατροφή των παιδιών μας. Το στυλ διαπαιδαγώγησης είναι σημαντικό να είναι κοινό στους δυο γονείς διαφορετικά στέλνουμε μπερδεμένα μηνύματα στο παιδί μας και το μπερδεύουμε.
   Τι θέλουμε από εκείνο; Ποια είναι τα όρια μας; Πόσο ελαστικοί μπορεί να είμαστε σε κάποια θέματα και πόσο "αυστηροί" σε κάποια άλλα; Εάν σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα δε έχουν μια έστω παρόμοια στάση οι δυο γονείς, το παιδί δεν ξέρει ποια οδό να ακολουθήσει...μπερδεύεται, επικρατεί σύγχυση και ένταση μέσα του και έξω του.
Τι μπορείτε να κάνετε;
·         Εάν ο σύντροφός σας ακολουθεί ένα διαφορετικό είδος διαπαιδαγώγησης από εσάς καλό θα είναι να υπογραμμίσετε τη σύγχυση που αυτό προκαλεί στο παιδί και που σίγουρα κάποια στιγμή θα φανεί.
·         Μιλήστε και ανταλλάξτε απόψεις πάνω σε αυτό χωρίς όμως να θέλετε να επιβάλλετε κάτι.
·         Μελετήστε για το ποιο είδος διαπαιδαγώγησης είναι περισσότερο ωφέλιμο σε ένα παιδί και ενημερωθείτε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.
·         Εάν ο σύντροφος σας υποτιμήσει αυτή τη προσπάθεια σας, προσπαθήστε ξανά και ξανά διακριτικά και με σταθερότητα να τον κάνετε να δει το ζήτημα πιο σοβαρά. Μπροστά στο παιδί καλό είναι να μην δείχνετε τη διαφορά σας αλλά μπορείτε να κάνετε μια κουβέντα αμέσως μόλις μείνετε οι δυο σας. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε περιπτώσεις βίας, είτε λεκτικής είτε σωματικής: εκεί είμαστε απόλυτα αρνητικοί και κάθετοι. Ωστόσο οι άνθρωποι που κακοποιούν λεκτικά ή σωματικά δείχνουν από πριν σημάδια κι έτσι θα πρέπει να αναρωτηθείτε και για τη δική σας ανοχή σε αυτή τη συμπεριφορά...
·         Μιλήστε με ειλικρίνεια και χωρίς φόβο για το πως ονειρεύεστε να μεγαλώσετε το παιδί σας και δείτε το όλο αυτό σαν μια εκπαίδευση... Ψάξτε, ρωτήστε, σπείρετε το σπόρο της αναζήτησης πάνω σε θέματα διαπαιδαγώγησης.
   Είναι κάτι που διαμορφώνεται, που βελτιώνεται, που χρειάζεται κυρίως για ένα παιδί. Μην το περνάμε χωρίς να του δίνουμε την πρέπουσα σημασία.

Επιμέλεια: 
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Αναδημοσίευση:Ψυχής...Λόγος
Follow & Like: Teacher's Blog

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Εκπαιδευτική Ρομποτική και οφέλη για τα παιδιά

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη δραστηριοποίηση των παιδιών στην εκπαιδευτική Ρομποτική, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τι ε...

Δημοφιλή Άρθρα