Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

«Baby – led weaning» : Μέθοδος εισαγωγής στερεών τροφών στα βρέφη

Στα  βρέφη κοντά στους 6 μήνες γίνεται η εισαγωγή στερεών τροφών στο διατροφολόγιο τους, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις του παιδιάτρου. Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν την αλεσμένη τροφή. Ποιος από εμάς άλλωστε δεν έχει φάει λαχανικά σε μορφή σούπας βελουτέ;

Η νέα μέθοδος εισαγωγής στερεών τροφών στα βρέφη έρχεται να ταράξει τα γνώριμα νερά. Το όνομα αυτή «Baby – led weaning», που σκοπό έχει τα παιδιά να παίρνουν την πρωτοβουλία και να τρώνε μόνα τους. Με την μέθοδο αυτή τα παιδιά δεν χρησιμοποιούν κουτάλι, ούτε τρέφονται με αλεσμένες τροφές αλλά με ολόκληρα κομμάτια τροφής (εγκεκριμένης για την ηλικία και το διατροφολόγιο που προτείνει ο παιδίατρος) που επιλέγουν μόνα τους μέσα από το πιάτο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα οφέλη της μεθόδου σίτισης «Baby – led weaning», είναι τα ακόλουθα:

·       Το παιδί μπορεί να καθίσει μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια στο τραπέζι και να φάει.

·       Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι με το κουτάλι και να το «παρακαλάει» να φάει.

·       Το παιδί καταφέρνει να αναπτύξει την δεξιότητα οπτικοκινητικού συντονισμού.

·       Το παιδί αναγνωρίζει το αίσθημα της πείνας και μπορεί να «λάβει αποφάσεις».

·       Τέλος, το παιδί λειτουργεί ανεξάρτητα.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε, πως δεν υπάρχει σωστή και λάθος μέθοδος σίτισης. Ο κάθε γονιός σε συνεργασία με τον παιδίατρο και το κάθε παιδί μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη.

 Εννοείται πως για να ακολουθήσετε την μέθοδο «Baby – led weaning», πρέπει να είστε έτοιμοι εσείς και το παιδί σας. Να είστε προετοιμασμένοι για την ακαταστασία που θα δημιουργηθεί, να ενημερωθείτε από τον παιδίατρο σας για τον σωστό τρόπο εφαρμογής της μεθόδου και να το διασκεδάσετε.

 

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Δείτε επίσης:www.iatriko.gr

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα