Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Υπάρχει τελικά Άγιος Βασίλης;;


  Υπάρχει τελικά ο Άγιος Βασίλης; Πώς να πω την αλήθεια στο παιδί μου; Μήπως το πληγώσω; Αυτές είναι κάποιες από τις απορίες-ανησυχίες των γονέων τις ημέρες των Χριστουγέννων καθώς πλησιάζει η Πρωτοχρονιά..
  Είναι απολύτως φυσιολογικό τα παιδιά μέχρι τα έξι τους χρόνια να πλάθουν με την φαντασία τους τον Άγιο Βασίλη ως ένα χοντρό κύριο, με κόκκινη φορεσιά και μεγάλη γενειάδα, όπου την ημέρα της  Πρωτοχρονιάς  μοιράζει μαζί με τους βοηθούς του, τα δώρα σε όλα τα παιδιά του κόσμου που ήταν φρόνιμα κατά την διάρκεια του χρόνου. 
  Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δυσκολεύονται να διακρίνουν το φανταστικό από το πραγματικό. Οπότε ως γονείς αδράξτε την ευκαιρία να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας γύρω από το  θέμα. Για παράδειγμα μπορείτε μαζί να γράψετε το γράμμα προς τον Άγιο Βασίλη, να γράψετε ευχετήριες κάρτες, κ.ά.. Σημαντικός εδώ, είναι και ο ρόλος του παραμυθιού που μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στο γνωστικό κομμάτι του παιδιού (π.χ. να αφηγηθεί μια ιστορία σχετική με το θέμα του Χριστουγέννων, να διαβάσετε μαζί παραμύθια, να τα δραματοποιήσετε κ.α)
  Στην ηλικία των έξι με δώδεκα ετών, τα παιδιά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και να αμφισβητούν την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη. Ξεκινούν να ρωτάνε τους μεγαλύτερους τους για την ύπαρξη του ή όχι, μερικές φορές όταν καταφέρουν να ξεδιαλύνουν μέσα τους την αλήθεια κοροϊδεύουν τους μικρότερους που έχουν μείνει ακόμη πιστοί. 
  Στις περιπτώσεις αυτές, όταν το παιδί φτάσει στο στάδιο της αμφισβήτησης, καλό θα ήταν να του εξηγήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει. Δηλαδή, πως ο Άγιος Βασίλης, είναι μια μορφή που δημιουργήθηκε μεταγενέστερα, βασισμένη στον Άγιο Νικόλα. Ο οποίος μοίραζε δώρα στους φτωχούς και στα ορφανά εκείνες τις μέρες… 
  Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω πως αν το παιδί σας δεν φτάσει μέχρι τα έξι με επτά του χρόνια, σε αυτό το στάδιο καλό θα ήταν να μην πάρετε την πρωτοβουλία να το κάνετε  εσείς βεβιασμένα. Ίσως το παιδί μέσα του γνωρίζει την αλήθεια αλλά δεν θέλει να εγκαταλείψει την μορφή του Άγιου Βασίλη. Δεν είναι κακό αυτό, ούτε δείχνει κάποιο είδος ανωριμότητας..όπως πολλές φορές έχει φτάσει στα αυτιά μου..
 Αφήστε τα παιδιά σας να ζήσουν αυτό το όνειρο και μην ξεχνάτε πως και εσείς πιστεύατε στον Άγιο Βασίλη, έστω και ως πνεύμα.. κι ας μην το παραδέχεστε πια… Ζήστε το πνεύμα των Χριστουγέννων μαζί με τα παιδιά σας.





Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα- Μαρία
Εκπαιδευτικός 
Follow & Like: Teacher's Blog

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα