Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Τι είναι το messy play ή sensory play;

 Όλο και πιο συχνά οι έρευνες στο παιδαγωγικό τομέα τονίζουν την αξία του παιχνιδιού στην ανάπτυξη και έκφραση των παιδιών (πλέον και των ενηλίκων). Τι είναι όμως το messy play και ποια τα οφέλη του;

   Messy Play ή sensory play είναι ένα είδος παιχνιδιού στο οποίο τα παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας και ικανοτήτων χρησιμοποιούν όλες τους τις αισθήσεις για να παίξουν και να εκφραστούν. Χρειάζονται όλες οι αισθήσεις του παιδιού με βασικό χαρακτηριστικό – ζητούμενο τα παιδιά να λερώνονται! Εκεί βρίσκεται και η μαγεία.

   Γιατί είναι σημαντικό το messy play ή sensory play;

Μέσω του παιχνιδιού αυτού το παιδί ακούει, αισθάνεται, αγγίζει, μυρίζει, έρχεται σε επαφή με χρώματα, υφές, σχήματα και μορφές.

Έρχεται σε επαφή με έννοιες όπως αυτές του σχήματος και του μεγέθους.

Ενισχύει τη φυσική περιέργεια των παιδιών και ασκεί τη λεπτή τους κινητικότητα, φέρνοντάς τα σε επαφή με νέα υλικά και τρόπους διαχείρισής τους.

Τα παιδιά χτίζουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο.

Ταυτόχρονα, πειραματιζόμενα με νέα υλικά, καλλιεργούν την επίλυση προβλημάτων. Έτσι, ενισχύεται η φαντασία και η δημιουργικότητά τους.

Τι υλικά μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Εδώ οι απαντήσεις είναι ενδεικτικές καθώς η επιλογή υλικών είναι άφθονη αφού ότι υπάρχει στο σπίτι μπορεί να αποτελέσει παιχνίδι.

● Δαχτυλομπογιές

● Κόλλα

● Σαπουνόφουσκες

● Νερό

● Πηλός

● Ζυμάρι

● Πλαστελίνες

● Άμμος

● Πέτρες

● Κοχύλια

● Φύλλα

● Αλεύρι

● Ζυμαρικά

● Όσπρια

● Ρύζι

   Πώς θα παίξουμε λοιπόν;

Φορέστε αναπαυτικά ρούχα, επιλέξτε έναν άνετο και όμορφο χώρο του σπιτιού σας, αφήστε τη φαντασία σας να καλπάσει και μη φοβηθείτε να λερώσετε. Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε λίγα πράγματα – παιχνίδια ώστε να τα διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά.

Επιμέλεια:

Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & LikeTeacher's Blog

Διάβασε επίσης: Παιγνιοθεραπεία: Το παιχνίδι και η θεραπευτική του ιδιότητα

Πηγές:

www.shape.gr/

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα