Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Πώς ο παιδικός σταθμός βοηθάει τα παιδιά;

Συχνά ως γονείς ανησυχείτε: «Να στείλω το παιδί μου παιδικό σταθμό ή να το κρατήσω σπίτι;», «Αν το στείλω παιδικό σταθμό και κρυώσει;», «Μήπως είναι καλύτερα αντί να πάει παιδικό σταθμό να καθίσει στο σπίτι με τον παππού και την γιαγιά;». Η απόφαση να στείλετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό μπορεί να είναι δύσκολη. Σύμφωνα με έρευνες όμως, πολλά είναι τα οφέλη όταν το παιδί πηγαίνει στον παιδικό, ειδικά κατά την νηπιακή ακόμα ηλικία. 

Τα κοινωνικά οφέλη του παιδικού σταθμού είναι ένας από τους κύριους λόγους για να στείλετε το παιδί σας. Κυρίως βοηθούν το παιδί να προετοιμαστεί για μελλοντική εξέλιξη τόσο κατά την παιδική του ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή του. Ας δούμε κάποια από τα οφέλη:

1.     Μαθαίνουν να μοιράζονται και να συνεργάζονται.

Ο παιδικός σταθμός παρέχει τον χώρο και τις ευκαιρίες στα παιδιά ώστε να μάθουν και να εξασκήσουν αυτές τις δεξιότητες σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

2.     Μαθαίνουν να επιλύουν προβλήματα.

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων, η επίλυση συγκρούσεων και η συνεργασία κατά την πρώιμη παιδική ηλικία.

3.     Τα παιδιά μαθαίνουν τη δομή και τις ρουτίνες.

Η έννοια της δομής και της ρουτίνας είναι σπουδαίες για τα παιδιά καθώς προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά. Οι κανόνες και οι ρουτίνες που μαθαίνουν τα παιδιά στον παιδικό σταθμό τα βοηθούν να κατανοήσουν και την λειτουργία της κοινωνίας γενικότερα. Η οικογένεια και το σχολείο είναι η πρώτη επαφή του παιδιού με τον όρο «λειτουργία της κοινωνίας».

4.     Ενισχύεται το αίσθημα της κοινότητας του παιδιού.

Τα παιδιά συχνά χτίζουν σχέσεις και συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες μέσω του παιδικού σταθμού, που αποτελούν ζωτικά μέρη της ανάπτυξης. Επιπλέον, ο παιδικός σταθμός μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν την πολυπολιτισμικότητα της κοινωνία και να αναπτύξουν το συναίσθημα του σεβασμού και της αποδοχής.

5.     Το παιδί εκπαιδεύεται σε μαθησιακές δεξιότητες και στην επικοινωνία. Μέσω της μίμησης, μπορεί να αναπτυχθεί ο προφορικός λόγος και οι δεξιότητές του. Επιπλέον, μπορεί να μάθει κάποιες βασικές εκπαιδευτικές δεξιότητες, όπως γράμματα, αριθμοί, σχήματα. 

Το σπουδαιότερο όλων, για μένα, είναι πως το παιδί περνάει καλά, γνωρίζει άλλα παιδάκια και διασκεδάζει. Είναι σίγουρό πως και με τον παππού και την γιαγιά θα περάσει καλά αλλά δεν θα είναι το ίδιο!

 

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

 

Follow & LikeTeacher's Blog

 

Πηγές:https://www.paidiatros.gr

 

 

 

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα