Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Το πιπίλισμα του αντίχειρα: είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται;

   Το πιπίλισμα του αντίχειρα είναι ίσως από τις πρώτες συνήθειες του βρέφους καθώς το πράττει ήδη πριν την γέννησή του. Αυτή σχετίζεται με το αίσθημα ασφάλειας, ανακούφισης και χαλάρωσης που προσφέρει στο παιδί. Μια τόσο φυσιολογική και αθώα πράξη η οποία όμως θα μπορούσε να
προκαλέσει διάφορα προβλήματα εάν συνεχίσει μετά την ηλικία των 2 ετών. Κάποια από αυτά είναι η επιρροή της οδοντοστοιχίας, η κατάποση αλλά και η ομιλία του παιδιού.

   Οι ατελείς διαπλάσεις στα δόντια αποτρέπουν το κανονικό κλείσιμο της πάνω και κάτω γνάθου ως αποτέλεσμα του πιπιλίσματος του αντίχειρα. Εξαιτίας αυτού, τα παιδιά υιοθετούν έναν συγκεκριμένο τρόπο κατάποσης σύμφωνα με το οποίο η γλώσσα κινείται μπρος πίσω και πολλές φορές βγαίνει έξω από το στόμα. Έτσι επιβαρύνεται και η δομή των δοντιών.

   Όσα προαναφέρθηκαν δεν γίνεται να μην επηρεάσουν και την ομιλία του παιδιού και κυρίως την άρθρωση. Οι δυσκολίες αυτές αφορούν συχνότερα την παραγωγή συριστικών ήχων /s/, /z/ καθώς και των ήχων /l/, /r/, /n/, /t/, /d/, οι οποίοι μπορεί να παράγονται με εξώθηση της γλώσσας προς τα έξω. Σπουδαίο ρόλο λοιπόν παίζει η έγκαιρη παρέμβαση.

Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να σταματήσει αυτή την συνήθεια;

·       Προσπαθήστε με συζήτηση, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, να του εξηγήσετε πως αυτή η συνήθεια θα του προκαλέσει πρόβλημα. Αφήστε το παιδί να προτείνει την λύση. Αν δώσει μόνο του την λύση στο πρόβλημα είναι πιθανότερο να την ακολουθήσει.

·       Προσπαθήστε να δώσετε στο παιδί αρμοδιότητες την στιγμή που πάει να πιπιλήσει το δάχτυλο του, π.χ. να σας βοηθήσει σε κάτι.

·       Μην του φωνάζετε ή το τιμωρείτε όταν βάζει το δάχτυλο στο στόμα, αυτό ενισχύει την αρνητική συμπεριφορά.

·       Η αλλαγή της συνήθειας είναι χρονοβόρα, εφοπλιστείτε με υπομονή και σεβαστείτε τον χρόνο που χρειάζεται το παιδί.

·       Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιο Ορθοδοντικό, Λογοπαθολόγο ακόμη και Λογοθεραπευτή. Οι οδηγίες των ειδικών είναι χρήσιμες .

   Εφοπλιστείτε με υπομονή και σεβασμό στις ανάγκες του παιδιού σας και όλα θα γίνουν!

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like:Teacher's Blog

Δες επίσης: Το παιδί μου είναι αριστερόχειρας, πειράζει;

Πηγές:

https://evlogon.com.cy

https://www.mothersblog.gr/o-eidikos-sas-symvoyleyei/story/55573/pipilisma-toy-antixeira-pote-prepei-na-anisyxisoyme

https://kidschatter.com.au/is-your-child-a-thumb-sucker/?fbclid=IwAR10Vr4nRd3mg743HDVr9HGanw6cEA-6dZh3vbIestJgi0dfi73G2bOALDw



Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Τρόποι για να ενισχύσετε αναπτυξιακά το νεογέννητο μωρό σας

Από την έλευσή του το νεογέννητο, ένα μικρό πλάσμα, έχει θολή όραση, επικοινωνεί με το κλάμα, δεν μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του και κουνά...

Δημοφιλή Άρθρα