Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Πόσο μπορεί να θυμώσει ένας γονιός;


Υπάρχει άραγε απάντηση σε αυτό το ερώτημα; Για παράδειγμα, όταν ασκούμε βία, με οποιαδήποτε μορφή της, είμαστε πραγματικά θυμωμένοι. Όταν βλέπουμε το παιδί μας ταραγμένο, όταν ταραζόμαστε ακόμη και εμείς με τον τρόπο που αντιδρούμε, όταν το πιάνουμε πιο δυνατά ή το χτυπάμε, τότε ξεπερνάμε τα όρια. Αλλά αυτό δεν είναι η απάντηση στο πόσο θυμωμένοι μπορούμε να είμαστε, αλλά στο πώς μπορούμε να αντιδρούμε.


Κανένας γονιός δεν είναι τέλειος, όλοι, ως άνθρωποι κάνουν λάθη και είναι κατανοητό. Ένα από τα συχνότερα λάθη, τα οποία δε γίνονται αντιληπτά, είναι πως τιμωρούμε τα παιδιά πιο σκληρά απ’ όσο πιστεύουμε. Αναγκάζουμε τα παιδιά να μας φοβούνται. Όταν αποφασίζουμε πως το παιδί έχει κάνει μία αταξία για την οποία θα πρέπει να τιμωρηθεί, συχνά η τιμωρία είναι δυσανάλογη της πράξης. Αυτό συμβαίνει όχι τόσο λόγο της πράξης, αλλά περισσότερο για το γεγονός πως εμείς δεν μπορούμε να οριοθετήσουμε τους εαυτούς μας. Η χρήση βίας, υπονομεύει τη σχέση με το παιδί και σιγά σιγά την γκρεμίζει. Εάν το παιδί μας φοβάται, δε θα έλθει σε εμάς εάν του συμβεί κάτι. Θα αναγκαστεί να απευθυνθεί σε κάποιο λιγότερο «ασφαλές» πρόσωπο ή ακόμη και να κλειστεί στον εαυτό του παριστάνοντας το ίδιο τον γονιό του εαυτού του.

Δε σημαίνει πως δε θα κάνουμε λάθη, αυτό που ξεχωρίζει έναν γονιό που δημιουργεί ασφάλεια, από αυτόν που δημιουργεί επαναλαμβανόμενα τραύματα στο παιδί του, δεν είναι πως δεν θα κάνει λάθη. Η διαφορά βρίσκεται στο τι θα ακολουθήσει. Ο ένας θα σκεφτεί πως αξίζει στο παιδί και πως έτσι μόνο θα μάθει. Ο άλλος θα σκεφτεί πως ήταν λανθασμένη αντίδραση και πως θα προσπαθήσει να μην ξανασυμβεί, ενώ θα παραδεχτεί και στο παιδί του το λάθος και θα ζητήσει συγνώμη.

Εάν επιθυμείτε, τα παιδιά να σας έχουν εμπιστοσύνη και να έρχονται σε εσάς όταν τους συμβαίνει κάτι, πρέπει πάντα να διατηρείτε τον δεσμό μεταξύ σας, ακόμη και στα λάθη τους. Όταν το παιδί κάνει την σκέψη πως θα σας απογοητεύσει εάν του συμβεί κάτι δυσάρεστο και έχει πάντα στο μυαλό του κανόνες για την σχέση σας, για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει, δε θα σας μιλήσει για όσα δυσάρεστα γεγονότα βιώνει. Οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και εγώ ως θεραπεύτρια ακούμε συχνά από τα παιδιά πως «Οι γονείς μου δεν μπορούν να με καταλάβουν». Αυτό αυτόματα μου φέρνει στο μυαλό πως πράγματι οι γονείς ίσως έχουν γίνει επικριτικοί και δεν ενίσχυσαν τον δεσμό και την εμπιστοσύνη όταν ήταν απαραίτητο.

Προσπαθήστε να αφουγκράζεστε τα παιδιά σας, έτσι ώστε να αντιλαμβάνεστε πότε οι πράξεις σας το απομακρύνουν. Μόλις μάθετε να αντιλαμβάνεστε πότε το παιδί αρχίζει να βιώνει φόβο ή ταραχή, εκεί είναι το όριο που δεν πρέπει να ξεπερνάμε. Εμείς θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες των παιδιών, όχι εκείνα στις δικές μας. Μη θαρρείτε πως επειδή ένα παιδί γελά ή έχει μία διαφορετική αντίδραση από τα συνηθισμένα πως δεν φοβάται. Τρέμει μέσα του και μαζί και τα θεμέλια του δεσμού σας.

Η απάντηση λοιπόν στο πόσο μπορούμε να θυμώνουμε, είναι τόσο ώστε να μένουμε ο εαυτός μας και να μην διακινδυνεύουμε την σχέση. Δε θέλουμε τα παιδιά να μας φοβούνται αλλά να νιώθουν ασφάλεια. Τα όρια δεν τους δημιουργούν ανασφάλεια, αλλά η αντίδρασή μας όταν ξεπερνιούνται.



Επιμέλεια:
Αδαμοπούλου Κωνσταντίνα
Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια,
Ψυχολογία BSc, MSc
Ειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες
Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)
6985810793

Αναδημοσίευση: allaboutparents.gr | Positive Parenting 🎈 
Follow & Like : Teacher's Blog

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Ότι δεν χρειάζεσαι δώρισέ το!


   Όταν έρχεται στον κόσμο ένα παιδί, συγγενείς, φίλοι και γνωστοί σπεύδουν να το εφοδιάσουν με τα άκρως απαραίτητα και μη. Άλλοι αγοράζουν κούνια, αλλαξιέρα, καρότσι, άλλοι ρούχα, σεντόνια, παπούτσια και άλλοι παιχνίδια. Εννοείται πως όλα τα δώρα είναι ευπρόσδεκτα και έχουν το ρόλο τους. Τι θα τα κάνετε όμως όταν το παιδί δεν τα χρειάζεται πια;
   Είναι γεγονός ότι τα πρώτα ρούχα του παιδιού είναι αναλώσιμα, αφού η ανάπτυξή του είναι ραγδαία και δεν μπορεί να φορέσει τον 1ο και τον 2ο μήνα τα ίδια. Αυτό ισχύει και με τα παιχνίδια. Έχουν και εκείνα την ηλικία τους. Έτσι στο σημερινό άρθρο θέλησα να σας προτείνω κάποιες λύσεις για τον όγκο των ρούχων και των παιχνιδιών που έχετε συλλέξει και δεν τα χρησιμοποιεί πια το παιδί σας.

1.      Μπορείτε να διαλέξετε τα πιο καλά και ανθεκτικά, ρούχα, παιχνίδια, και να τα αποθηκεύσετε αν σκέφτεστε να κάνετε και άλλο παιδί.
2.      Μπορείτε να τα δωρίσετε σε συγγενείς, φίλους ή γείτονες που έχουν παιδί.
3.      Επίσης, υπάρχουν εγκεκριμένοι κάδοι ρούχων ανακύκλωσης, όπου ο κάθε δήμος τα συλλέγει και τα διανέμει σε όσους το έχουν ανάγκη.
4.      Ξεχωρίστε τα καλά παιχνίδια, τοποθετήστε τα σε κούτες, σφραγίστε τις, γράψτε πάνω «παιχνίδια» και αφήστε τις δίπλα από κάποιο κάδο.
5.      Μπορείς με τον ίδιο τρόπο, να τα πας σε κάποιο ίδρυμα με παιδιά, σε σχολεία και οργανισμούς.
6.      Τέλος, μπορείτε να τα δώσετε στην εκκλησία, όπου πάλι ξεχωρίζονται και διανέμονται σε όσους τα έχουν ανάγκη.
   Θεωρώ πως είναι κρίμα ρούχα, παιχνίδια, παπούτσια, βιβλία και όλα όσα πλέον δεν χρειαζόμαστε να τα πετάμε στα σκουπίδια έτσι απλά. Υπάρχουν άτομα, οικογένειες, ιδρύματα και οργανισμοί που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ότι δεν χρειάζεσαι λοιπόν δώρισε το!
                                                           
Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία
Εκπαιδευτικός

Follow & Like: Teacher's Blog

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα