Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Χειροποίητα Χριστουγεννιάτικα στολίδια

    Τα Χριστούγεννα πλησιάσουν και ο στολισμός του δέντρου και του σπιτιού φυσικά είναι άκρως απαραίτητος. Λόγω της κατάστασης που βιώνουμε όλοι είναι λογικό να μην υπάρχει διάθεση. Σκεφτείτε όμως πως είναι μια καλή ευκαιρία να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας αλλά και εσείς να νιώσετε ευχάριστα.

   Σας προτείνω λοιπόν να δοκιμάσετε τα χειροποίητα Χριστουγεννιάτικα στολίδια με ζύμη αλατιού.

 Θα χρειαστείτε:

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κούπα αλάτι

1 κούπα νερό

Και μπόλικη φαντασία.

    Ανακατέψτε λοιπόν τα υλικά μέσα σε ένα μπολ ρίχνοντας σιγά σιγά το νερό. Φτιάξτε μία ομοιόμορφη ζύμη. Βγάλτε τη ζύμη από το μπολ και σε λεία επιφάνεια ζυμώστε για 10 λεπτά μέχρι να γίνει εύπλαστη και λεία. Αφήστε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά πριν την χρησιμοποιήσετε. Και είναι έτοιμη για στολίδια.

   Όσο ξεκουράζεται η ζύμη απλώστε αντικολλητικό χαρτί σε 2 ταψιά. Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουπ - πάτ ή ότι άλλο βολεύει εσάς για να δώσετε μορφή στη ζύμη. Μη ξεχάσετε να ανοίξετε τρύπες στα στολίδια σας για να μπορέσετε να τα κρεμάσετε.

   Τώρα για το στέγνωμα υπάρχουν 2 επιλογές. Η μία είναι να τα αφήσετε να στεγνώσουν από μόνα τους. Βέβαια θα χρειαστείτε πάνω από 48 ώρες για να στεγνώσουν εντελώς. Η δεύτερη επιλογή είναι να τα βάλετε στο φούρνο στους 80 βαθμούς για περίπου 4 ώρες. Φυσικά μην σκεφτείτε να ανεβάσετε τη θερμοκρασία για να στεγνώσουν πιο γρήγορα, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να σπάσουν, να κάνουν φουσκάλες ή ρωγμές. Αν τα στεγνώσετε στο φούρνο, μόλις τον κλείσετε αφήστε τα μέσα να κρυώσουν μόνα τους.

   Και επιτέλους ήρθε η ώρα για τα χρώματα. Αφήστε τη φαντασία σας να ταξιδέψει και να στολίσει τα στολίδια σας. Χρώματα, χρυσόσκονη, πούλιες… ό,τι θέλετε εσείς.

Ύστερα, τα στολίδια σας είναι έτοιμα να κοσμήσουν το δέντρο και το σπίτι σας.

Αναμένουμε τις φωτογραφίες σας….Καλή διασκέδαση!

 

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like Teacher's Blog

*Τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στη  Google

 

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Γιατί να λύσω παζλ;

    Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η επίλυση παζλ σε καθημερινή βάση, έχει ως αποτέλεσμα τα καλύτερα δυνατά οφέλη για τον εγκέφαλο. Όπως όλοι γνωρίζουμε τα παζλ δεν είναι μόνο για ενήλικες αλλά ενδείκνυται και για παιδιά.

   Στην αγορά κυκλοφορούν ποικίλα πάζλ για παιδιά με 2, 4, 6 … κομμάτια, με αποσπάσματα από την καθημερινή ζωή αλλά και ζωάκια, το οποίο λατρεύουν τα παιδιά. Υπάρχουν παζλ με πολλά χρώματα σχέδια ακόμη και 3D.

Τα κύρια πλεονεκτήματα των παζλ περιλαμβάνουν:

 

1.      Βελτιωμένη μνήμη

 

Η επεξεργασία παζλ ενισχύει τις υπάρχουσες συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών μας κυττάρων και ενισχύει τη δημιουργία νέων. Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν σημαντικά την ψυχική μας ταχύτητα και τη διαδικασία σκέψης. Τα παζλ ενισχύουν τη μνήμη κυρίως επειδή χρειάζεται να αποθηκεύσουμε τα σχήματα και τα χρώματα, καθώς και τη φαντασία της μεγαλύτερης εικόνας, για να προσδιοριστούν ποια κομμάτια ταιριάζουν μαζί.

 

2.      Αύξηση της εφευρετικότητας

 

Δεν είναι δυνατό να λύσουμε ένα παζλ αμέσως. Απαιτούνται δοκιμές και σφάλματα. Έτσι κερδίζουμε τα οφέλη του συνδυασμού και της δημιουργικότητας με μια εμπειρική εξέταση. Έτσι μαθαίνουμε να επιλύουμε προβλήματα διαφόρων καταστάσεων.

 

3.      Υποστήριξη ολόκληρης της διαδικασίας σκέψης

 

Τα παζλ μυαλού για τους ενήλικες απαιτούν την ικανότητα αναγνώρισης των διαφορετικών τμημάτων συν τη συνολική εικόνα του προβλήματος. Αυτό απαιτεί καλή λογική κρίση και εφευρετικότητα.

 

4.      Παραγωγή ντοπαμίνης

 

Τα παζλ βοηθούν σημαντικά τον εγκέφαλό μας να παράξει ντοπαμίνη, που είναι νευροδιαβιβαστής. Όταν ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται σε μικρές ή τεράστιες ανακαλύψεις, όπως τη λύση ενός παζλ, απελευθερώνει ντοπαμίνη. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής προκαλεί βελτιωμένες κινητικές δεξιότητες, αύξηση της ισχύος συγκέντρωσης, αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και βελτίωση μνήμης.

 

5.      Διαλογισμός

 

Τα παζλ μας βοηθούν επίσης να χαλαρώσουμε ψυχολογικά. Ακριβώς τη στιγμή που παιδεύεστε με ένα παζλ μελετώντας παράλληλα τις πιθανές λύσεις.

 

6.      Διασκέδαση και ποιοτικός χρόνος

 

Αντί να δείτε τηλεόραση ή να καθίσετε με το κινητό σας στο κρεβάτι, λύστε παζλ με τους αγαπημένους σας ή ακόμη και μόνοι σας. Είναι μια δραστηριότητα άκρως διασκεδαστική και δημιουργική.


Επιμέλεια : Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

 Follow & Like : Teacher's Blog


Πηγές:

https://www.skillbox.gr/news/view/Nea/8936/Ta-pente-ofeli-apo-tin-enasholisi-me-Puzzle

 https://steamtoys.gr/index.php?route=journal2/blog/post&journal_blog_post_id=59


Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα