Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Τα κάλαντα του τόπου μας

    Τα κάλαντα είναι ένα από τα πιο ωραία έθιμα των Χριστουγέννων που κρατάει χρόνια. Ποιο παιδάκι δεν έχει βγει με τους φίλους του να τραγουδήσει τα κάλαντα;


   Τα κάλαντα αποτελούν δημοτικά ευχητικά και εγκωμιαστικά τραγούδια που ψάλλονται εθιμικά κατ΄ έτος κυρίως την παραμονή μεγάλων θρησκευτικών εορτών όπως των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς (Αγ. Βασιλείου), των Θεοφανείων, ακόμη και των Βαΐων (ή του Λαζάρου), με εξαίρεση εκείνων της Μεγάλης Παρασκευής που είναι κατανυκτικά. Κύρια παραδοσιακά μουσικά όργανα που συνοδεύουν τα κάλαντα είναι το τρίγωνο, το λαούτο, το νταούλι η τσαμπούνα, η φλογέρα κ.α.

   Τα κάλαντα που προήλθαν από τις Βυζαντινές Καλένδες ανάγονται, κατά τύπο και όχι βεβαίως κατά περιεχόμενο, από το γνωστό έθιμο των αρχαίων Ελλήνων της Ειρεσιώνης.

  Στον ακόλουθο σύνδεσμο θα βρείτε τα κάλαντα όπως ψάλλονται σε διάφορους τόπους της χώρας μας.

Τα κάλαντα των Χριστουγέννων

   Εσείς λέγατε τα κάλαντα;;

 

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like:Teacher's Blog

Πηγές:

https://www.thinglink.com/scene/1390944852123844609

 https://el.wikipedia.org/wiki/

* Τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στη Google

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Ηχολαλία: Γιατί το παιδί μου επαναλαμβάνει ότι λέω;

    Η ηχολαλία είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παιδιά με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή. Η ηχολαλία είναι η αυθόρμητη επανάληψη της ομιλίας των άλλων, λέξεων, φράσεων και προτάσεων. Η επανάληψη μπορεί να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ακρόαση των λέξεων ή των ήχων, ή μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, συνιστώντας με αυτόν τον τρόπο ένα είδος καθυστερημένης ηχολαλίας.

   Η ηχολαλία χωρίζεται σε άμεση και καθυστερημένη. Η πρώτη συμβαίνει άμεσα, τη στιγμή που το παιδί ακούει κάποια λόγια τα επαναλαμβάνει. Μπορεί να το ρωτήσετε για παράδειγμα «Πάμε βόλτα;» και να σας απαντήσει «Πάμε βόλτα;», με τον ίδιο τόνο και χρώμα φωνής, εννοώντας όμως «Ναι πάμε βόλτα».

   Η δεύτερη παρουσιάζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα από την άμεση. Μπορεί να συμβεί ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα αφού έχει ακουστεί η φράση. Αυτά που επαναλαμβάνου τα παιδιά συνήθως τα επηρεάζουν πολύ συναισθηματικά. Σκοπός της ηχολαλίας είναι να μετατραπεί σε επικοινωνιακή ομιλία.

   Η εμφάνιση της ηχολαλίας στα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα αυτισμού, είναι ένα καλό σημάδι. Φανερώνει πως επεξεργάζονται τα γλωσσικά ερεθίσματα, παρόλο που αυτό συμβαίνει με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι τα επεξεργάζονται συνήθως τα παιδιά της ηλικίας του.

   Μη ξεχνάτε πως τα θετικά σημεία της ηχολαλίας, ισχυρή μνήμη και μάθηση μέσω της μίμησης, μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιούνται με σκοπό την ενίσχυση της ομιλίας των παιδιών με διαταραχές λόγου και επικοινωνίας.

 

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like : Teacher's Blog

Πηγές:

https://www.ikidcenters.com

https://www.ekpaideytikos.gr

http://www.dromostoulogou.gr

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα