Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Μήπως το παιδί σας βλέπει πολλές ώρες τηλεόραση;

    Η χρήση της τηλεόρασης και άλλων ηλεκτρονικών μέσων όπως κινητό, tablet μπορούν φυσικά να αποτελέσουν πηγή μάθησης και ψυχαγωγίας για όλους με την κατάλληλη χρήση. Ο χρόνος όμως που περνούν τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη καλό θα ήταν να είναι συγκεκριμένος γιατί πολλές φορές αποτελούν αιτία να τους στερεί τον ύπνο, την άσκηση, το παιχνίδι με φίλους ακόμη και το διάβασμα.

   Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που παρακολουθούν πάρα πολύ τηλεόραση είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα - και, ανάλογα με το περιεχόμενο αυτού που βλέπουν, πιο επιθετικά. Προτιμήστε να ελέγχετε το περιεχόμενο των τηλεοπτικών εκπομπών που βλέπουν τα παιδιά σας αλλά και τον παιχνιδιών που θέλουν να παίξουν στις διάφορες πλατφόρμες. Η υπερβολική τηλεόραση έχει επίσης συνδεθεί με κακούς βαθμούς, προβλήματα ύπνου και προβλήματα συμπεριφοράς.

   Πόσες ώρες πρέπει ένα παιδί να παρακολουθεί τηλεόραση;

   Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά αυτές τις οδηγίες για το χρόνο προβολής:

·        Βρέφη και νήπια έως 18 μηνών: Δεν επιτρέπεται η τηλεόραση

·        Μικρά παιδιά 18 μηνών έως 24 μηνών: Ελάχιστος χρόνος παρουσία γονιού

·        Παιδιά προσχολικής ηλικίας : Όχι περισσότερο από 1 ώρα την ημέρα και αυτή να αφορά εκπαιδευτικό περιεχόμενο παρουσία γονέα ώστε να βοηθά το παιδί να καταλάβει όσα βλέπει.

·        Παιδιά και έφηβοι 5 έως 18 ετών: Οι γονείς πρέπει να θέτουν όρια στο χρόνο που περνούν μπροστά σε μια οθόνη, είτε είναι τηλεόρασης, κινητού ή βιντεοπαιχνίδια.

   Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι από εσάς αναρωτιέστε πώς θα το πετύχετε αυτό. Μπορείτε να είστε εσείς τα πρότυπα μίμησης των παιδιών σας, αναζητήστε άλλους τρόπους που να χαλαρώνετε και όχι το κινητό ή η τηλεόραση, θέστε όρια στα παιδιά σας (το συμβόλαιο), μη χρησιμοποιείτε ως τιμωρία την στέρηση των ηλεκτρονικών αλλά και ούτε ως επιβράβευση.

   Σίγουρα σε ένα κόσμο που όλα πλέον είναι ηλεκτρονικά είναι δύσκολο να «κρατήσουμε» μακριά τα παιδιά μας από όλα αυτά τα ερεθίσματα. Πιστέψτε με όμως αξίζει την προσπάθεια.

 

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like :Teacher's Blog

 

Πηγές

kidshealth.org

* Τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στη Goole

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Μπάνιο: Πώς θα είναι φιλικό για τα παιδιά;

   Έφτασε η ώρα που το παιδάκι σας μεγάλωσε τόσο, ώστε να θέλει να δοκιμάζει να κάνει πράγματα μόνο του. Χωρίς τη βοήθεια σας! Ο δρόμος προς την ανεξαρτησία του μόλις ξεκίνησε και εσείς βρίσκεστε πάντα στο πλευρό του για να του μάθετε και να του δείξετε τον τρόπο για να τα καταφέρει. Το μπάνιο, είναι από το πιο συχνό μέρος που όλα τα παιδάκια ξεκινούν να ζητούν να κάνουν πράγματα μόνα τους.

   Για παράδειγμα, η διαδικασία του μπάνιου, το πλύσιμο των χεριών και τον δοντιών. Ακόμη και η χρήση της τουαλέτας, αποτελούν πρόκληση για τα παιδιά. Συχνά όμως, στα μπάνια καραδοκούν κίνδυνοι ή δεν είναι τόσο εξυπηρετικά για εκείνα.

   Πώς μπορείτε να προσαρμόσετε στον χώρο του μπάνιου σας, ώστε αυτό να γίνει πιο φιλικό προς τα παιδιά; Πάμε να δούμε μερικές ιδέες:

·     Το μικρό σκαλοπατάκι είναι πολύ σημαντικό. Έτσι, θα μπορεί το μικρό σας να φτάσει και να κάτσει στη λεκάνη της τουαλέτας ή να μπορέσει να πλύνει τα χεράκια του στον νιπτήρα.

·      Το παιδικό καθισματάκι είναι ένα βοήθημα τουαλέτας. Προσαρμόζεται στη λεκάνη και θα το βοηθήσει να κάθεται άνετα, χωρίς τον φόβο να γλιστρήσει και να πέσει μέσα στη λεκάνη.

·     Αν μπερδεύεται και κόβει μεγάλα κομμάτια χαρτιού για να σκουπιστεί, μπορείτε να βάλετε σημάδι στον τοίχο. Χρησιμοποιείστε αυτοκόλλητο ώστε να ξέρει που πρέπει να σταματήσει και να κόψει το χαρτί.

·        Μια παιδική οδοντόβουρτσα με βεντούζα στο μπάνιο, η οποία θα είναι στερεωμένη σε ένα σημείο στο νιπτήρα όπου θα μπορεί να τη φτάνει με ευκολία το παιδάκι σας. Αλλά και μια παιδική οδοντόκρεμα με γεύση της αρεσκείας του για να κάνει τη διαδικασία του βουρτσίσματος πιο εύκολη.

·       Ένα μικρό καθρεπτάκι στερεωμένο πίσω από τη βρύση, σε περίπτωση που ο καθρέπτης του μπάνιου είναι ψηλά, για να μπορεί να κοιτάζει τον εαυτό του την ώρα που πλένει τα δόντια ή τα χέρια του, ακόμα και όταν χτενίζεται!

·        Αν η πετσέτες είναι ψηλά κρεμασμένες, τότε ένα γατζάκι με βεντούζα μπορεί να στερεωθεί δίπλα στον νιπτήρα για να μπορεί να σκουπίζεται όποτε πρέπει.

·       Μπορεί να έχει το δικό του μικρό σαπουνάκι στο μπάνιο, για να πλένει τα χέρια του και να χωράει στις μικρές παλάμες του, χωρίς να του γλιστράει εύκολα. Εναλλακτικά, κόψτε την πλάκα του σαπουνιού στη μέση.

·       Για την μπανιέρα ή την ντουζιέρα, υπάρχουν τα ειδικά αντιολισθητικά πατάκια για να μην γλιστρήσει την ώρα του μπάνιου. Ας διαλέξει το σχήμα και το χρώμα που του αρέσει!

·         Την ώρα του μπάνιου θέλει να τα κάνει όλα μόνο του, ακόμη και να βάλει μόνο του σαμπουάν; Για να ξέρετε ότι χρησιμοποιεί τη σωστή ποσότητα, βάλτε το σαμπουάν και το αφρόλουτρο του σε μπουκαλάκια με αντλίες. Πείτε του να πατάει μια φορά για κάθε χρήση. Εναλλακτικά, σε μπουκαλάκι βάλτε τη ποσότητα που χρειάζεται για μια φορά.

·   Τέλος, απομακρύνετε απορρυπαντικά και άλλα καθαριστικά από το μπάνιο, επικίνδυνα να τα χρησιμοποιήσει ή ακόμα και να τα καταπιεί.

Επιμέλεια:

Μαρία Κυριαζή

Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Συγγραφέας – ΟΤ blogger

www.ergotherapeiakids.blogspot.gr

ria_kiriazi@hotmail.gr

Αναδημοσίευση: allaboutparents.gr | Positive Parenting 🎈

Διαβάστε επίσης: Πώς θα μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα;

 

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Τρόποι για να ενισχύσετε αναπτυξιακά το νεογέννητο μωρό σας

Από την έλευσή του το νεογέννητο, ένα μικρό πλάσμα, έχει θολή όραση, επικοινωνεί με το κλάμα, δεν μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του και κουνά...

Δημοφιλή Άρθρα