Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Τι είναι το «Braille Code» και που χρησιμοποιείται;

 Κώδικας Μπράιγ à Η μέθοδος γραφής των τυφλών ατόμων.

Ο Λουδοβίκος είχε τυφλωθεί πολύ μικρός και δεν ήταν ευχαριστημένος από το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν οι τυφλοί, έτσι δημιούργησε ένα καινούριο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς, ύστερα από πέντε χρόνια προσπάθειας.

Αυτό το αλφάβητο που έφτιαξε ο Μπράιγ ήταν μια αντικατάσταση του γραμματικού αλφάβητου με ανάγλυφες στιγμές, που με διάφορους συνδυασμούς αποδίδουν ένα κείμενο. Ο τυφλός μπορεί μ’ αυτό το σύστημα να διαβάζει ψηλαφώντας τις στιγμές, η ανάγνωση δηλαδή γίνεται με την αφή.

Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι ανάγλυφες κουκκίδες. Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω.

Για να μάθει ένας τυφλός να διαβάζει και να γράφει πρέπει να απευθυνθεί στον «Φάρο των Τυφλών» όπου και εκπαιδεύεται. Η βασική εκπαίδευση είναι στην γραφή Braille με την μηχανή Perkins και στην ανάγνωση κειμένων.

Η μηχανή αποτελείται από 6 πλήκτρα που με τον κατάλληλο συνδυασμό αντιστοιχούν σε γράμματα, φθόγγους, δίφθογγους, σημεία στίξης και αριθμούς. Ο τυφλός εκπαιδεύεται να τοποθετεί το χαρτί στην μηχανή και να γράφει. Τέλος, να μπορεί να διαβάζει κείμενα. Μέσα στην εκπαίδευση του είναι και η ασφάλεια-κίνηση του «στον κόσμο» των βλεπόντων.

Τι είναι η οπτική διαταραχή;

Οπτική διαταραχή , ονομάζεται η διαταραχή ή απώλεια της όρασης, είναι η κατάσταση στην οποία ένα άτομο έχει χάσει πλήρως ή μερικώς την αίσθηση της όρασης εξαιτίας ψυχολογικών ή νευρολογικών παραγόντων. Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα οπτικής λειτουργίας με βάση τη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση των Νόσων και των Σχετικών Προβλημάτων Υγείας (ICD-10):

1.     φυσιολογική όραση,

2.     μέτρια οπτική διαταραχή,

3.     σοβαρή οπτική διαταραχή,

4.     τύφλωση.

Πολλά άτομα με προβλήματα όρασης, μπορούν να κυκλοφορούν ανεξάρτητα με την βοήθεια των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων οδηγών αλλά και των λευκών μπαστουνιών.

Όλα είναι θέμα εκπαίδευσης και ενσυναίσθησης.

 Δείτε επίσης:  Η εκπαίδευση παιδιών με σοβαρά προβλήματα όρασης: πρακτική προσέγγιση στο χώρο της διδασκαλίας

Τύφλωση & ο ρόλος του σκύλου οδηγού

Επιμέλεια άρθρου: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & LikeTeacher's Blog

 

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Τρόποι για να ενισχύσετε αναπτυξιακά το νεογέννητο μωρό σας

Από την έλευσή του το νεογέννητο, ένα μικρό πλάσμα, έχει θολή όραση, επικοινωνεί με το κλάμα, δεν μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του και κουνά...

Δημοφιλή Άρθρα