Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ερχομός δεύτερου παιδιού στο σπίτι: Αδερφική ζήλια

    Πολλές φορές ο ερχομός δεύτερου παιδιού στο σπίτι ταράζει τις ισορροπίες των γονέων με το πρώτο παιδί, καθώς το ίδιο νιώθει ότι χάνει την αποκλειστικότητα και ζηλεύει.

   Καθ’όλη την διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης λοιπόν, συζητάμε με το παιδί για τον επικείμενο ερχομό του/της αδερφού/ής του/της. Το προετοιμάζουμε δηλαδή πως πλέον δεν θα είναι μόνο αλλά θα έχει αδερφάκι.

Συγκεκριμένα:

Συζητάμε με το παιδί για τον επικείμενο ερχομό.

Χρησιμοποιούμε επιχειρήματα για το θετικό γεγονός π.χ. «Πλέον θα έχεις τον αδερφό σου να συζητάτε και να παίζετε παρέα», «Με την αδερφή σου θα βλέπετε τα αγαπημένα σας παιδικά».

Ζητάμε από το παιδί να μας βοηθήσει στην προετοιμασία του παιδικού δωματίου για το μωρό ή στην αγορά μωρουδιακών.

Κάθε μέρα αναφέρουμε τον ερχομό του δεύτερου παιδιού.

Συζητάμε με το παιδί για το πώς φαντάζεται το αδερφάκι του.

Εξηγούμε στο παιδί πως κάποτε και εκείνο ήταν στην κοιλίτσα της μαμάς καθώς και πόσο πολύ το περίμεναν.

Ζητάμε από το παιδί να συμμετέχει μετά τη γέννα ενεργά σε δραστηριότητες με το μωρό π.χ. τάισμα με το μπιμπερό, βόλτα με το καρότσι, άλλαγμα πάνας (πάντα με την επίβλεψή σας).

   Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε και να δείξουμε στο παιδί την αγάπη μας, πως δεν σταματάει ο μπαμπάς και η μαμά να το αγαπά. Η αγάπη είναι για να μοιράζεται. Αν το παιδί αντιληφθεί πως δεν θα χάσει την αγάπη των γονιών του αλλά θα προστεθεί ένα μέλος στην οικογένεια που θα το αγαπάνε όλοι εξίσου δεν νομίζω πως θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα με την αδερφική ζήλια. Σίγουρα υπάρχουν πιθανότητες για ξεσπάσματα αλλά έτσι στοχεύουμε στην μείωση και γιατί όχι εξάλειψη αυτών.

Δείτε επίσης: "Ο Πρίγκιπας Ριχάρδος", Θεραπευτικό παραμύθι (αδερφική ζήλια)

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like: Teacher's Blog


Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα