Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Ονυχοφαγία: Είναι όντως μία κακιά συνήθεια ;


   Οι περισσότεροι πιστεύουν πως είναι μια κακιά συνήθεια, που υιοθετούν οι μικροί μας φίλοι και το συνεχίζουν και ως ενήλικες. Η αλήθεια όμως διαφέρει αρκετά από αυτό το πιστεύω.


   Η ονυχοφαγία είναι ένα σύμπτωμα άγχους, στρες και συναισθηματικής διαταραχής. Το παιδί που τρώει τα νύχια του βρίσκεται σε μια διαρκή εσωτερική υπερένταση και υποσυνείδητα το εκδηλώνει έτσι. Επίσης, εκδηλώνεται και με υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής, συχνοουρία, νυχτερινούς εφιάλτες, φοβίες κ.α. .
   Οι βαθύτερες αιτίες της ονυχοφαγίας μπορεί να στηρίζονται σε κάποιο τραυματικό γεγονός που έχει επηρεάσει το παιδί, σε κάποια υποτιμητική συμπεριφορά στο σχολείο ή το σπίτι και σε οτιδήποτε μπορεί να προκαλεί άγχος στο παιδί. Αυτό συμβαίνει διότι συνήθως μέχρι τα 11 τους χρόνια τα παιδιά δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να εκφράσουν την ανησυχία τους, το άγχος, το φόβο και γενικότερα τα συναισθήματά τους. Έτσι αποφασίζουν ασυνείδητα να τα εκτονώσουν κατά αυτό τον τρόπο.
   Αν δεν βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους αυτή η εκτόνωση θα τα ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή. Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;
1.      Μιλήστε στο παιδί προκειμένου να εντοπίσετε την πηγή του άγχους. Να είστε τρυφεροί, δώστε χρόνο, χρειάζεται υπομονή και επιμονή.
2.      Παρατηρήστε ποιες στιγμές εκδηλώνεται η ονυχοφαγία. Με διακριτικότητα και απόσταση.
3.      Την στιγμή που εκδηλώνει το σύμπτωμα ζητήστε του να κάνει κάτι άλλο ώστε να το ξεχάσει και να σταματήσει.
4.      Αν δεν τα καταφέρετε, απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό. Είναι πιθανό το παιδί να έχει φοβίες ή άλλες ανησυχίες που δεν μπορείτε να αντιληφθείτε.
5.      Οι τιμωρίες ή η στέρηση προνομίων δεν συνιστώνται. Ίσα ίσα που επιβαρύνουν την συναισθηματική κατάσταση του παιδιού.
   Δώστε χρόνο στο παιδί και μη το πιέζετε ή του κάνετε συνεχώς παρατηρήσεις. Μη διστάσετε να ζητήσετε την βοήθεια του ειδικού. Η ονυχοφαγία έχει βαθύτερα αίτια, δεν είναι μια κακιά συνήθεια.

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία
Εκπαιδευτικός
Follow & Like :Teacher's Blog

Πήγες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Εκπαιδευτική Ρομποτική και οφέλη για τα παιδιά

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη δραστηριοποίηση των παιδιών στην εκπαιδευτική Ρομποτική, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τι ε...

Δημοφιλή Άρθρα