Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει πέσει θύμα Bullying και τι να κάνω;




Πρόσφατα βρέθηκα σε μια συζήτηση μεταξύ μαμάδων οι οποίες σχολίαζαν με σθένος το φαινόμενο του bullying, έτσι θέλοντας για άλλη μια φορά να τονίσω την σπουδαιότητα του φαινομένου αλλά και των χαρακτηριστικών του, αναδημοσιεύω το ακόλουθο άρθρο από το Nancy's Blog (https://www.nancysblog.gr) .



 Έχει χαθεί ο σεβασμός στις ανθρώπινες σχέσεις. Έχει αλλοτριωθεί η κοινωνία. Όλοι σίγουρα θυμόμαστε στο σχολείο κάποιο παιδί που κορόιδευαν οι συμμαθητές μας, μπορεί και εμείς οι ίδιοι να ήμασταν αυτό το παιδί. Κάποιο παιδί διαφορετικό που είχε πέσει θύμα Bullying και δεν είχε όνομα, μόνο παρατσούκλι: «ο χοντρός», «ο αυτιάς», «ο γυαλάκιας» κ.ά.

Μπορεί και οι ίδιοι να ήμασταν αυτό το παιδί. Θα πρέπει εμείς οι ενήλικοι σαν γονείς, συγγενείς, εκπαιδευτικοί να δώσουμε γερές βάσεις στην παιδεία των παιδιών. Διότι η παιδεία μας αντανακλάται στον τρόπο συμπεριφοράς μέσα στα κοινωνικά σύνολα (όπως στο σχολείο, στις εξωσχολικές δραστηριότητες κ.ο.κ.).

Πώς μπορούμε να υποψιαστούμε ότι το παιδί μας έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού;

·         Απομόνωση από το κοινωνικό σύνολο (αντικοινωνικότητα)
·         Σημάδια κακοποίησης
·         Πτώση στη σχολική επίδοση
Τι μπορούμε  να κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση;
·         Να χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί. Αυτό επιτυγχάνεται με το διάλογο.
·         Να μάθουμε να ακούμε το παιδί μας, χωρίς να το κρίνουμε και να συζητάμε ειδικά όταν το βλέπουμε προβληματισμένο.
·         Το συμβουλεύουμε όταν δέχεται τέτοια συμπεριφορά να μείνει ήρεμο και να αγνοήσει τα παιδιά που του φέρονται άσχημα. Να προσπαθήσει να μη δείξει θυμό ή φόβο.
·         Ενθαρρύνουμε το παιδί να γίνει μέλος μιας ομάδας. Έτσι θα κάνει νέους φίλους και θα έχει μεγαλύτερη υποστήριξη.
·         Το βοηθάμε να αγαπήσει τον εαυτό του! Το ότι έχει κάτι που δεν έχουν οι άλλοι δεν το κάνει διαφορετικό, αλλά μοναδικό!

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι μια σκληρή πραγματικότητα για το παιδί- θύμα μιας τέτοιας κατάστασης. Επιτέλους οι γονείς πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους για όλα τα κοινωνικά ζητήματα και κυρίως για την διαφορετικότητα κάθε ανθρώπου και το σεβασμό αυτής. Η παιδεία κάθε παιδιού έχει σαν αφετηρία του το σπίτι του, άρα οφείλουμε ως γονείς να δώσουμε την ανάλογη παιδεία στα παιδιά μας.

 Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου
Αναδημοσίευση : Nancy' s Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα