Τρύγος είναι η διαδικασία συγκομιδής των
σταφυλιών προκειμένου να διατεθούν στην αγορά προς την κατανάλωση τους, ως
φρούτα ή να υποστούν επεξεργασία για την παραγωγή κρασιού, μούστου, πετιμεζιού.
Η αναφορά στα σταφύλια έρχεται από την
Αρχαία Ελλάδα, με τον Θεό Διόνυσο, Θεό του κεφιού, του αμπελιού, του κρασιού. Η
λατρεία του σχετίζεται με τους εορτασμούς της βλάστησης, της ιερής τρέλας που
προκαλεί η πόση του οίνου και της γονιμότητας.
Πώς όμως αυτή την «τελετή» μπορούμε να την
συνδυάσουμε με την εκπαίδευση;;
Για τα πιο μεγάλα παιδάκια μπορείτε να διαβάσετε το ακόλουθο ποίημα που είναι από σχολικό εγχειρίδιο και να αδράξετε οποιαδήποτε ευκαιρία σας προσφέρει για μάθηση.
Τσιριτρό
Σέ
μια ρώγα από σταφύλι
έπεσαν
οχτώ σπουργίτες
και
τρωγόπιναν οι φίλοι.
Τσίρι
- τίρι, τσιριτρό,
τσιριτρί,
τσιριτρό!
Έχτυπούσανε
τις μύτες
και
κουνούσαν τις ουρές
κι
είχαν γέλια και χαρές.
Τσίρι
-τίρι, τσιριτρό,
τσιριτρί,
τσιριτρό!
Πώ
πω πώ πω σε μια ρώγα
φαγοπότι
και φωνή!
την
αφήκαν αδειανή.
Τσίρι
-τίρι, τσιριτρό,
τσιριτρί,
τσιριτρό!
Και
μέθυσαν κι ολημέρα
πάνε
δώθε, πάνε πέρα,
τραγουδώντας
στον αέρα:
Τσίρι
-τίρι, τσιριτρό,
τσιριτρί,
τσιριτρό!
Ζαχαρίας
Παπαντωνίου
Επίσης, μπορεί ο κάθε μαθητής να
φέρει από ένα σταφύλι στην τάξη, να κάνετε «τσιμπούσι» και να συζητήσετε για τα
αμπέλια (αν έχουν επισκεφτεί αμπελώνα, αν έχουν μαζέψει ποτέ, αν γνωρίζουν ποια
προϊόντα παράγονται από τα σταφύλια, κ.α.).
Αν η υπάρχει η δυνατότητα προβολής βίντεο θα
ήταν μια καλή ιδέα, αλλά εγώ προτιμώ τις βιωματικές εργασίες, διότι αυτές έχουν
κάτι όντως να προσφέρουν στα παιδιά. Ωστόσο μπορείτε να το κάνετε και
συνδυαστικά.
Τέλος, οι μαθητές της Γ’ τάξης του Δημοτικού
σχολείου, μέσω του μαθήματος της Ιστορίας και μιλώντας για τον Θεό Διόνυσο,
μπορούν να μιλήσουν για τον τρύγο. Κάποιες πιθανές δραστηριότητες είναι οι
εξής(το φωτογραφικό υλικό των δραστηριοτήτων είναι ελεύθερο στο διαδίκτυο):
Όπως προανέφερα προτιμήστε τις βιωματικές εργασίες, ωφελούν περισσότερο. Και για να μην μένουμε μόνο στα λόγια, έτσι κάνω και εγώ, έτσι τα έμαθα και εγώ.
Ακολουθεί εποπτικό υλικό με τις προσωπικές μου εμπειρίες από τον φετινό μας τρύγο...
Συλλογή σταφυλιών από το αμπέλι |
Μεγάλος σπάστης σταφυλιών |
Μικρός σπάστης σταφυλιών |
Τοποθέτηση σταφυλιών στον σπάστη |
Σταφύλια για κόκκινο κρασί Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα-Μαρία Εκπαιδευτικός Follow & Like: Teacher's Blog
|
Σπυριδούλα μου συγχαρητήρια για το άρθρο σου αυτό. Συνδύασες πανέμορφα την παράδοση με την εκπαίδευση... μπράβο σου! Ένα μεγάλο μπράβο και στους αγρότες μας που κρατούν τούτη την ευλογημένη γη ζωντανή! @nancysblogspot
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Νάνσυ μου... <3
Διαγραφή