Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Πώς θα προφυλάξω το παιδί μου από τους αγνώστους;



   Ένα θέμα που έχει προβληματίσει και ανησυχήσει θα έλεγα αρκετούς γονείς, λόγω των γεγονότων και των ειδήσεων που ακούμε να συμβαίνουν γύρω μας καθημερινά, είναι αυτό που θα ασχοληθούμε σήμερα. Εσύ την/τον αφήνεις να πάει σχολείο μόνη/ο της/του; Της/του δίνεις κινητό μαζί; Μέχρι τι ώρα κάθονται έξω το βράδυ; Να πάνε στην πλατεία; Είναι ανήλικοι πώς θα πουν στο μετρό; Δεν φοβάσαι; Αυτές είναι κάποιες από τις καθημερινές ανησυχίες που θα αναπτύξουμε καθώς τις αντιμετωπίζουν οι γονείς που είτε τα παιδιά τους είναι μικρά και πέφτουν θύματα αγνώστων είτε είναι έφηβοι και θέλουν να κάνουν την επανάσταση τους.

    Πώς θα προφυλάξω το παιδί μου από τους αγνώστους;


·         Από μικρή ηλικία διδάξτε στα παιδιά σας την σπουδαιότητα της ειλικρίνειας. Το να λένε πάντα την αλήθεια θα βοηθήσει πολύ, ειδικά σε όποια δυσάρεστη κατάσταση βρεθούν, να είναι σε θέση να μην σας πουν ψέματα. 
·         Επίσης, χτίστε σχέση εμπιστοσύνης. Το παιδί είναι καλό να γνωρίζει πώς οι γονείς του είναι οι καλύτεροι του φίλοι. Μπορεί να τους εμπιστεύεται και να μοιράζεται μαζί τους τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του.
·         Χωρίς να δημιουργήσετε φοβίες στα παιδιά σας –γιατί αυτό θα συνεχιστεί και στην μετέπειτα πορεία της ζωής τους και κατ’ εμένα είναι αρνητικό αυτό- εξηγήστε τους κινδύνους της κοινωνίας.
·         Αν ποτέ κάποιος άγνωστος τα ενοχλήσει, να γνωρίζουν ότι οι γονείς τους είναι εκεί για να μιλήσουν και να μοιραστούν το οτιδήποτε
·         Ειδικά στα μικρά παιδιά του δημοτικού καλό θα ήταν να γίνει κατανοητό πώς δεν εμπιστευόμαστε έναν άγνωστο, δεν του λέμε που μένουμε και άλλες  προσωπικές πληροφορίες αν δεν είναι κάποιο άτομα εμπιστοσύνης μαζί μας(μπαμπάς, μαμά, αδέρφια, δάσκαλος).
·         Σχετικά με τα μεγαλύτερα παιδιά, που θέλουν για παράδειγμα να γυρνάνε μόνα ή με τους φίλους τους από το σχολείο, μεγάλο ρόλο παίζει αν εσείς ως γονείς έχετε «δημιουργήσει» υπεύθυνα παιδιά. Καλό θα ήταν να το δοκιμάσουν, αλλά να είστε και εσείς σε κάποιο κοντινό σημείο.
·         Οι βόλτες το βράδυ  ή η χρήση τον μέσων μαζικής μεταφοράς ναι μεν να είναι επιτρεπτές αλλά με όρια. Οι έξοδοι να είναι ελεγχόμενοι και να τηρούνται οι συμφωνίες που κάνετε με τα παιδιά σας.
Είναι απολύτως κατανοητό το όποιο άγχος με όλα αυτά τα αρνητικά πράγματα που ακούμε καθημερινά αλλά όσο και να θέλουμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας, αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό, δεν μπορείτε πάντοτε να είστε μαζί τους. Μεγαλώνουν. Προσπαθήστε λοιπόν να μεγαλώσετε υπεύθυνα παιδιά, να γνωρίζουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. Μην ξεχνάτε πώς μεγαλώνοντας υπεύθυνα παιδιά μεγαλώνετε και υπεύθυνους ενήλικες!!!!
 
Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία
Εκπαιδευτικός
 Follow & Like:Teacher's Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Εκπαιδευτική Ρομποτική και οφέλη για τα παιδιά

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη δραστηριοποίηση των παιδιών στην εκπαιδευτική Ρομποτική, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τι ε...

Δημοφιλή Άρθρα