Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Τι είναι το «Cyber Grooming»;


   Το cyber grooming, έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια συνάμα με την διαδικτυακή εξέλιξη. Όπως είναι φανερό η εξέλιξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα, τόσο στην υγεία, την κοινωνία, το εμπόριο, την επικοινωνία και ούτω καθεξής.

   Σχετικά με την επικοινωνία, η εξέλιξη και διάδοση του διαδικτύου έχει μειώσει τις χιλιομετρικές αποστάσεις. ‘Έχει φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά και διευκολύνει την ενημέρωσή τους, την πληροφόρηση και επικοινωνία τους, αφού με ένα «κλικ» μπορείς να δεις και να μιλήσεις με αγαπημένα σου πρόσωπα, σε όποιο σημείο της γης και αν βρίσκονται. Και εδώ έρχεται το cyber grooming.
   Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει την διαδικασία που ακολουθούν οι άνθρωποι που προσεγγίζουν, συνήθως, παιδιά μέσω του διαδικτύου με σκοπό να τα εμπιστευτούν και ύστερα να τα αποπλανήσουν σεξουαλικά. Οι Groomers είναι κατά γενική ομολογία παιδεραστές και απευθύνονται σε ανυποψίαστα παιδιά. Χρησιμοποιούν ψεύτικα στοιχεία, φωτογραφίες και λεξιλόγιο προσαρμοσμένο ανάλογα την ηλικία στην οποία απευθύνονται. Τα «θύματά» τους μπορεί να είναι παιδιά μόνα, που βρίσκονται σε απόγνωση, σε συναισθηματικό αδιέξοδο, απογοητευμένα, αποξενωμένα κ.τ.λ.
   Οι νέοι συνδέονται στις πλατφόρμες επικοινωνίας ή σε online παιχνίδια που σου παρέχουν την δυνατότητα των λεγόμενων «chat rooms» και όντας ανυποψίαστοι, αναρτούν προσωπικά στοιχεία, φωτογραφίες (πολλές φορές και με γυμνό ή προκλητικό περιεχόμενο), τοποθεσίες, δέχονται αιτήματα φιλίας από αγνώστους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, πως οι νέοι θέλουν να είναι κοινωνικά αποδεχτοί, να είναι όμοιοι με τους συνομηλίκους τους. Σε αυτό βασίζεται το παιχνίδι του Groomer και έτσι προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εύνοια του νέου.
   Ενημερώστε λοιπόν τα παιδιά σας για τους κινδύνους του διαδικτύου. Δεν είναι όλα αθώα, αγνά και παιχνίδι. Δεν αρκεί μόνο ο περιορισμός των 45 λεπτών στο διαδίκτυο. Χρειάζεται συνεχής έλεγχος και ενημέρωση. Επιδιώξτε φιλικές σχέσεις με τα παιδιά σας και όχι αυτή του τιμωρού, για να μπορούν να σας εμπιστευτούν και να μη σας κρύβουν πράγματα. Όσο πιο καλά είστε εσείς ενημερωμένοι, τόσο καλύτερα μπορείτε να προστατεύσετε και να ενημερώσετε τα παιδιά σας. Δεν έχει μόνο θετικές πτυχές το διαδίκτυο, οφείλουμε να ενημερωνόμαστε….

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & LikeTeacher's Blog 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Εκπαιδευτική Ρομποτική και οφέλη για τα παιδιά

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη δραστηριοποίηση των παιδιών στην εκπαιδευτική Ρομποτική, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τι ε...

Δημοφιλή Άρθρα