Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Συχνή ενούρηση και παιδική ακράτεια


   Συχνά γονείς προβληματίζονται διότι τα παιδιά τους παρότι είχαν μάθει να πηγαίνουν τουαλέτα μόνα τους ή να λένε ότι θέλουν τουαλέτα, ξαφνικά «τα κάνουν πάνω τους». Ενώ είχαν αυτονομηθεί ή εν μέρει, αντιμετωπίζουν κάποιο πισωγύρισμα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι έπαθε το παιδί;Ξέχασε ότι έμαθε; Θα το μάθει ξανά;


   Αυτά και άλλα τόσα είναι τα ερωτήματα που παιδεύουν τους γονείς. Το παιδί που βγαίνει από το πρόγραμμά του, την καθιερωμένη ρουτίνα του, νιώθει ανασφάλεια, φόβο και αυτός ίσως είναι και ο βασικός λόγος που θέλει συχνά τουαλέτα ή δεν προλαβαίνει να το πει ή «ξεχνάει».
   Άλλοι λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι:
1.      Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
2.      Αλλαγή παρέας/φίλων/τσακωμοί.
3.      Αλλαγή σπιτιού/δωματίου.
4.      Χωρισμός γονέων/συχνή αλλαγή σπιτιών/αποχωρισμός γονέων.
5.      Νέα μέλη στην οικογένεια/παρέα.
6.      Απώλεια αγαπημένου προσώπου/πένθος/παιχνιδιού/αντικειμένου.
7.      Άγχος/φόβος για το σχολείο.
8.      Άγχος γονέων.
9.      Για να αποφύγουν κάτι που δεν θέλουν να κάνουν, π.χ. να πάνε στο γιατρό.
   Όλα όσα προαναφέρθηκαν είναι καταστάσεις που προκαλούν ανασφάλεια στο παιδί, άγχος και φόβο. Του δημιουργούν αισθήματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί και γι’ αυτό ξεσπά ,αν θέλετε, έτσι.
    Αυτό λοιπόν που προτείνω εγώ να κάνετε είναι να παρατηρήσετε, πότε συμβαίνει η συχνή ενούρηση ή η ακράτεια στο παιδί. Να προσπαθήσετε να δείτε που οφείλετε και να μειώστε τις αγχογόνες καταστάσεις. Κάτι που για εσάς είναι απλό και ανούσιο για το παιδί μπορεί να φαντάζει βουνό.
   Αν μειώσετε το άγχος, την ανασφάλεια και παρόλα αυτά συνεχίζεται η κατάσταση αυτή μπορείτε να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό, όπου θα σας συμβουλεύσει καλύτερα και θα σας δώσει οδηγίες για να το διαχειριστείτε. Μη ξεχνάτε πως το παιδί δεν λησμόνησε όσα έμαθε, αυτή είναι η άμυνα του μην απελπίζεστε και σταθείτε δίπλα του…όπως ΠΑΝΤΑ…

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία
Εκπαιδευτικός
Follow & LikeTeacher's Blog



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Τρόποι για να ενισχύσετε αναπτυξιακά το νεογέννητο μωρό σας

Από την έλευσή του το νεογέννητο, ένα μικρό πλάσμα, έχει θολή όραση, επικοινωνεί με το κλάμα, δεν μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του και κουνά...

Δημοφιλή Άρθρα