Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Γιατί δεν πρέπει να αθετούμε τις υποσχέσεις μας στα παιδιά;

   «Μαμά θα πάμε στο λούνα-παρκ;» -Θα πάμε το άλλο Σάββατο. «Θα μου δώσεις σοκολάτα;» -Θα σου δώσω όταν πάμε σπίτι. «Θα πάμε στην παιδική χαρά;» -Όταν τελειώσω με τις δουλειές. «Το άλλο Σαββατοκύριακο θα πάμε εκδρομή». Είναι ενδεικτικά κάποιες υποσχέσεις που δίνουμε κάποιες φορές οι γονείς και δεν τις τηρούμε.

   Απαντάμε βιαστικά και επιπόλαια στις ερωτήσεις τους, ή τάζουμε πράγματα όταν είμαστε χαρούμενοι.Έχετε αναρωτηθεί όμως τι αντίκτυπο έχει στα παιδιά η αθέτηση τους;
   Πρώτα απ’όλα χάνουμε την αξιοπιστία μας ως γονείς στα μάτια των παιδιών και χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μας. Όταν υποσχόμαστε κάτι και δεν το τηρούμε δημιουργούμε την εντύπωση ότι δεν είμαστε φερέγγυοι. Στα μάτια τους φαινόμαστε άτομα που άλλα λέμε και άλλα τελικά κάνουμε και δημιουργούμε σύγχυση στα παιδιά.
Πώς θα μας εμπιστευτούν αργότερα τα προβλήματα τους ή τα όνειρα τους για το μέλλον;
   Για τα παιδιά θα πρέπει να αποτελούμε πρότυπο χαρακτήρα και να είμαστε το πρόσωπο που θα εμπιστεύονται πιο πολύ στον κόσμο. Τους δημιουργούμε στενόχωρες αναμνήσεις. Για μας το να αθετούμε μια υπόσχεση μπορεί να μην έχει αντίκτυπο, αλλά έχει σημαντικό στη ψυχολογία του παιδιού. Όσο και αν μας φαίνεται υπερβολικό, τα παιδιά πληγώνονται από μια τέτοια συμπεριφορά και τους μένουν κάποιες φορές χαραγμένες στη μνήμη οι αθετημένες υποσχέσεις.
   Αλλά και οι ίδιοι γονείς κάποιες φορές μπορεί να νιώθουν ενοχικά που δεν μπορούν να μπορούν να τηρούν όσα υπόσχονται. Νιώθουν να μην υπολογίζουμε τις επιθυμίες τους και τα παιδιά τα ίδια. Κάθε παιδί θέλει να νιώθει ότι οι γονείς του το υπολογίζουν και το αντιμετωπίζουν σοβαρά. Ότι είναι εκεί ανά πάσα στιγμή για να ακούσουν τις επιθυμίες του και τα θέλω του, να τους μιλήσει για ότι το απασχολεί, για να κάνουν πράξη τα όνειρα του. Θέλουν να νιώθουν ότι τα λόγια τους έχουν αντίκρισμα και δεν χτυπάνε σε τοίχο.
   Για όλους αυτούς τους λόγους προτού υποσχεθούμε κάτι στο παιδί μας θα πρέπει να το σκεφτούμε καλά. Να συλλογιστούμε δηλαδή, αν υπάρχει πιθανότητα να μην το τηρήσουμε είναι καλύτερο να πούμε ότι δεν υποσχόμαστε κάτι, αλλά θα προσπαθήσουμε παρά να υποσχεθούμε επιπόλαια!

 Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια αναδημοσίευσης: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία
Αναδημοσίευση από:Nancy's Blog
Follow & Like: Teacher's Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα