Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Τα πρώτα τους γράμματα


   Μία από τις πιο σπουδαίες κατακτήσεις των μικρών μας μαθητών είναι η γραφή, η οποία τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον «κόσμο των μεγάλων». Οι πρώτες τους λέξεις, τα πρώτα τους γράμματα δεν είναι μία διαδικασία αυτονόητη και καθόλα αυτόνομη. Το μεγαλύτερο μέρος της εξάσκησης στο θέμα της γραφής γίνεται στο σχολείο, ωστόσο και εσείς οι γονείς μπορείτε με διάφορους τρόπους να υποβοηθήσετε αυτό το έργο από το σπίτι.

   Στη συνέχεια θα σας παραθέσω κάποια μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι, για να βοηθήσετε τους μικρούς μας φίλους να γνωρίσουν την μαγεία της γραφής:
Αριστερόχειρας ή Δεξιόχειρας;
   Πολλοί γονείς αναστατωμένοι, θα έλεγα, αναζητούν από πολύ νωρίς τα πρώτα δείγματα προτίμησης των παιδιών τους στο ένα ή στο άλλο χέρι. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι πρώιμο αφού το παιδί καταλήγει σε ποιο χέρι το βολεύει περίπου στην ηλικία των πέντε ετών όπου αρχίζει και η κατάκτηση της ανάγνωσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς καλό θα ήταν να μην πιέζουμε τα παιδιά να γράφουν μόνο με το δεξί ή το αριστερό, διότι δεν είναι κάτι που αποτελεί εμπόδιο στην πρόοδο του. Στο εμπόριο πλέον κυκλοφορεί γραφιστική ύλη για δεξιόχειρες και αριστερόχειρες.
Δοκιμάστε και άλλες εναλλακτικές, όχι μόνο στο χαρτί.
   Κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και τραβάει την προσοχή των παιδιών είναι η ενασχόληση με απτά υλικά. Τοποθετήστε μέσα σε ένα κουτί ή δίσκο άμμο, ζάχαρη, αλάτι, ρύζι, φακές ή ότι άλλο εσείς νομίζετε και μαζί με το παιδί σχηματίστε τα γράμματα ή και τους αριθμούς με τον δείκτη του χεριού σας. ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ, σχηματίζουμε τα γράμματα από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά. Χρησιμοποιείστε χαρτόνια, κόψτε τα γράμματα και τους αριθμούς, σχεδιάστε και κολλήστε με φακές τα γράμματα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πλαστελίνη, ακόμη να την φτιάξετε και μόνοι σας, πηλό, ζυμάρι και άλλα τέτοια υλικά.
Να έχετε υπομονή
   Η διαδικασία της εκμάθησης γενικά αλλά και της γραφής ειδικά, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί υπομονή και επιμονή. Μην είστε αυστηροί, απαιτητικοί αλλά και να μην αγανακτείτε με τα παιδιά σας, αν δεν τα καταφέρνουν αμέσως. Δώστε τους χώρο και χρόνο και θα τα καταφέρουν. Μην σας ανησυχεί αν τα γράμματα τους δεν είναι «όμορφα» και ευανάγνωστα στην αρχή, αυτό είναι κάτι το οποίο βελτιώνεται εν καιρώ. Θυμίστε τους να χρησιμοποιούν γόμα για τα λάθη τους. Αν χρειαστεί πιάστε το χεράκι τους και κάντε μαζί αργά την κίνηση.
Δώστε ερεθίσματα
   Τα κίνητρα και τα ερεθίσματα είναι η αρχή της μάθησης. Μικρές καθημερινές δραστηριότητες μπορούν τα βοηθήσουν αρκετά. Αφήστε τα να γράψουν την λίστα του σούπερ μάρκετ, πάρτε τα μαζί σας και αφήστε να βρουν τα προϊόντα σύμφωνα με την λίστα που έφτιαξαν, ζητήστε τους να σας διαβάσουν μία συνταγή. Τέλος, βοηθητικά είναι και τα παιχνίδια – επιτραπέζια που πρέπει να γράψουν ή να διαβάσουν κάτι.

  

Έχετε υπομονή και επιμονή και όλα θα γίνουν….








Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία
Εκπαιδευτικός

Follow & Like :Teacher's Blog

2 σχόλια:

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Η σπουδαιότητα της σχολικής βιβλιοθήκης

Βιβλίο, ένα εγχειρίδιο που μπορεί να εγείρει τη φαντασία σου και να ταξιδέψεις σε μέρη πραγματικά αλλά και φανταστικά. Όπου και όπως θες εσύ...

Δημοφιλή Άρθρα