Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Απραξία του λόγου

 Η απραξία είναι μία διαταραχή της ικανότητας του ατόμου να παράγει εκούσιες, διαδοχικές κινήσεις των οργάνων της ομιλίας, όπως κινήσεις της γλώσσας, των χειλιών, της κάτω γνάθου κ.α. Είναι πρόβλημα ρύθμισης, δηλαδή διαδοχής, επιλογής και οργάνωσης των κινήσεων της ομιλίας. (Πρώιου, 2003: 140)

Η απραξία θεωρείται και αυτή ειδική μαθησιακή δυσκολία .Εμφανίζει δυσκολίες, διαταραχή συγκέντρωσης και βραχύχρονης μνήμης. Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για την απραξία και συχνά την ταυτίζουν με την δυσλεξία, ΔΕΠΥ ή το σύνδρομο Asperger.

Τα παιδιά με τη διαταραχή αυτή αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εκφώνηση ήχων, συλλαβών, λέξεων όχι όμως λόγω μυϊκών προβλημάτων, αδυναμίας ή παράλυσης  αυτών  αλλά λόγω αδυναμίας στην ακρίβεια και συνέπεια των αρθρωτικών κινήσεων. Βέβαια η απραξία του λόγου μπορεί να παρουσιαστεί και ως αποτέλεσμα  κάποιας νευρολογικής  βλάβης  (γνωστής ή άγνωστης αιτιολογίας ή και ως ιδιοπαθή νευρογενής διαταραχή ομιλίας ).


Στα συμπτώματα απραξίας λόγου περιλαμβάνονται τα εξής:

·       Τα άτομα δυσκολεύονται να συνδυάσουν σωστά τις λέξεις.

·       Δυσκολεύονται να βρουν τη σωστή λέξη.

·       Δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν μεγάλες λέξεις, ή δεν μπορούν καθόλου, μερικές φορές.

·       Χρησιμοποιούν χωρίς δυσκολία σύντομες καθημερινές φράσεις ή εκφράσεις (όπως «Τι κάνεις;»).

·       Τα άτομα αυτά συχνά τα πάνε καλύτερα με τον γραπτό λόγο, παρά με τον προφορικό.

Τέλος, είναι σημαντικό να  γνωρίζουμε αν το παιδί έχει «αναπτυξιακή απραξία».  Τότε πρόκειται για μια δυσκολία που χρειάζεται βοήθεια ειδικού για να μπορέσει να παρουσιαστεί πρόοδος.

Η κατανόηση του μηχανισμού της απραξίας λόγου απαιτεί καλή γνώση των διαταραχών λόγου που σχετίζονται με την διακοπή της φωνολογικής επεξεργασίας.  Η σωστή ενημέρωση και πρώιμη παρέμβαση βοηθούν το παιδί με απραξία να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του ευκολότερα.

 

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Follow & LikeTeacher's Blog


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Τρόποι για να ενισχύσετε αναπτυξιακά το νεογέννητο μωρό σας

Από την έλευσή του το νεογέννητο, ένα μικρό πλάσμα, έχει θολή όραση, επικοινωνεί με το κλάμα, δεν μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του και κουνά...

Δημοφιλή Άρθρα