Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Τι είναι το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα και το σύμπλεγμα της Ηλέκτρας;

 Σύμφωνα με τον Freud τα παιδιά ηλικίας έως τριών ετών νιώθουν έντονη αγάπη και εξάρτηση από τους γονείς, κυρίως βέβαια προς τη μητέρα. Ο ίδιος περιγράφει πως είναι το σύνολο των φιλικών και εχθρικών συναισθημάτων του παιδιού προς τους γονείς. Αντίστοιχα ο Jung  το 1912, χρησιμοποιεί την μυθολογία με την ιστορία της Ηλέκτρας για να περιγράψει την πρώιμη σχέση της κόρης με τους γονείς
της και συγκεκριμένα με τον πατέρα της.

Γνωστό αναπτυξιακό στάδιο κατά τον Freud είναι το «φαλλικό» (3-5 ετών) όπου το αρσενικό ή θηλυκό παιδί βιώνει προσεξουαλικά ερεθίσματα τα οποία εκδηλώνει στον γονέα αντίθετου φύλου. Την περίοδο αυτή έρχεται να εντείνει συναισθηματικά ο φθόνος, η ζήλια και ο ανταγωνισμός για τον άλλο γονέα. Το αγόρι δηλαδή διεκδικεί την μητέρα και το κορίτσι τον πατέρα.

Στο Οιδιπόδειο σύμπλεγμα, αν εξελίσσεται ομαλά, το παιδί προσπαθεί να μιμηθεί τον πατέρα, να τον φτάσει κι έπειτα να τον ξεπεράσει. Ταυτόχρονα, μεταμορφώνει την έλξη του προς την μητέρα σε μια προστασία για αυτήν όλο και πιο αρρενωπή ως την αντρική ηλικία. Αν όμως οι γονείς δεν το χειριστούν σωστά θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Κάποιοι μπαμπάδες ανταγωνίζονται τους γιους τους, ενώ κάποιες μαμάδες τους «αιχμαλωτίζουν» με την αγάπη τους κρατώντας τους αγκιστρωμένους πάνω τους ακόμη και στην ενήλικη ζωή.

Στο σύμπλεγμα της Ηλέκτρας, αν εξελίσσεται ομαλά, η κόρη ταυτίζεται με τη μητέρα της και να την ξεπερνά. Γίνεται φίλη με τον πατέρα της και κατευθύνει πλέον την γοητεία της προς άλλους άντρες. Αν όμως δεν γίνει σωστή διαχείριση από τους γονείς, θα σταματήσει την ομαλή εξέλιξη του συμπλέγματος της Ηλέκτρας με αποτέλεσμα τις ενοχές, τον φόβο του άντρα, φόβο της μητρότητας και των ευθυνών της ενήλικης ζωής.

Είναι σημαντικό να γίνει σαφές, για άλλη μια φορά, ο σπουδαίος ρόλος της οικογένειας στο μεγάλωμα ενός παιδιού. Τα συμπλέγματα αυτά δημιουργούνται σε όλα τα παιδιά και λύνονται με τη σωστή διαχείρισή τους.

 

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & LikeTeacher's Blog

Πηγές:

http://www.symptoms.gr

https://www.imommy.gr

https://enallaktikidrasi.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Εκπαιδευτική Ρομποτική και οφέλη για τα παιδιά

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη δραστηριοποίηση των παιδιών στην εκπαιδευτική Ρομποτική, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τι ε...

Δημοφιλή Άρθρα