Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Εσύ τηρείς τις υποσχέσεις σου ;

Ψάχνοντας στο λεξικό την λέξη υπόσχεση θα δεις να γράφει: Υπόσχεση: διαβεβαίωση για κάτι, τάξιμο, Υπόσχομαι: δίνω υπόσχεση, διαβεβαιώνω ότι θα κάνω κάτι. Εσύ πόσες φορές τη μέρα χρησιμοποιήσεις αυτή την λέξη για να πεις κάτι στο παιδί σου;

Είναι απόλυτα σίγουρο πως πάντα έχουμε καλή πρόθεση και διάθεση να κάνουμε όσα υποσχόμαστε στο παιδί μας, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου και κούρασης δεν τα καταφέρνουμε. «Μόλις τελειώσω με τη δουλειά θα πάμε βόλτα, στο υπόσχομαι. Όταν γυρίσω θα παίξουμε, στο υπόσχομαι.»

Πρέπει όμως να θυμόμαστε πάντα κάτι, όταν δίνουμε την υπόσχεση μας και δεν την τηρούμε τα παιδιά μας σιγά σιγά δεν μας εμπιστεύονται. Νιώθουν πως κάθε φορά που θα πείτε κάτι αντίστοιχο θα είναι ψέμα.

Σκεφτείτε, ακόμη και εμείς ως ενήλικες όταν κάποιος αθετήσει την υπόσχεσή του, παρότι μπορεί να γνωρίζουμε και να καταλαβαίνουμε τους λόγους που το έκανε, αισθανόμαστε απογοήτευση. Αν αυτό συμβεί παραπάνω από μία φορά, τότε σίγουρα σταματάμε να πιστεύουμε τα λόγια αυτού του προσώπου.

Άρα τώρα είμαστε νομίζω σε θέση να καταλάβουμε πως μπορεί να νιώθει ένα παιδί όταν δεν τηρούμε όσα λέμε.

Η συμβουλή μου λοιπόν είναι να μην υπόσχεστε πράγματα που ξέρετε ήδη ότι δεν μπορείτε να τα πραγματοποιήσετε. Αν κάποια στιγμή όμως συμβεί αυτό, γιατί άνθρωποι είμαστε και είναι απόλυτα σεβαστό να προκύψουν και απρόοπτα, μπορείτε να:

1.     Ζητήσετε ειλικρινή συγγνώμη.

Πάρετε αγκαλιά το παιδί σας και εξηγήστε του τι συνέβη, το λόγο που δεν καταφέρατε να πετύχετε όσα είχατε υποσχεθεί.

2.     Αναγνωρίστε το συναίσθημα του παιδιού.

 

«Καταλαβαίνω πώς νιώθεις……», καθρεφτίστε δηλαδή στο παιδί όσα νιώθει.

 

3.     Πείτε του ειλικρινά πως λυπάστε κι εσείς που δεν καταφέρατε να κάνετε όσα συμφωνήσατε.

 

4.     Εξηγήστε στο παιδί γιατί δεν μπορείτε.

 

Με τον τρόπο αυτό διδάσκουμε στα παιδιά μας να κρατούν τις υποσχέσεις τους, τον λόγο τους, να είναι σε θέση να εξηγούν αν κάποια στιγμή δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν. Να γίνουν δηλαδή χαρακτήρες σταθεροί και ακέραιοι.

Και να θυμάστε ο σεβασμός, κερδίζεται δεν απαιτείται… ακόμη και από τα παιδιά σας.


Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & LikeTeacher's Blog


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Εκπαιδευτική Ρομποτική και οφέλη για τα παιδιά

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη δραστηριοποίηση των παιδιών στην εκπαιδευτική Ρομποτική, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τι ε...

Δημοφιλή Άρθρα