Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Τυφλοκώφωση, μια μοναδική αναπηρία

 Η Τυφλοκώφωση περιγράφεται σαν μια μοναδική και ξεχωριστή αναπηρία που προκύπτει από τον συνδυασμό απώλειας ή βλάβης αμφοτέρων των αισθήσεων απόστασης, όρασης και ακοής επιδρώντας ουσιαστικά στην επικοινωνία, στην κοινωνικοποίηση, στην κινητικότητα και στην καθημερινή διαβίωση του ατόμου. Είναι μια αναπηρία που μπορεί εύκολα να μπερδευτεί με άλλους τύπους αναπηρίας, διότι είναι σπάνια. 


Όταν ακούμε τον όρο τυφλοκωφός, μας έρχεται στο νου, η εικόνα ενός ατόμου που δεν βλέπει και δεν ακούει καθόλου. Αυτό, δεν ισχύει για όλα τα άτομα με ταυτόχρονα προβλήματα στην όραση και στην ακοή. Ένα άτομο μπορεί να θεωρηθεί τυφλοκωφός, ακόμη και αν η απώλεια δεν είναι καθολική.

Σύμφωνα με τον ορισμό του Διεθνούς Οργανισμού Τυφλοκωφών (Deafblind International-DBI) η Τυφλοκώφωση είναι μια κατάσταση που παρουσιάζει συνδυασμένη απώλεια όρασης και ακοής σε διαφορετικό βαθμό, τα άτομα παρουσιάζουν και αντιμετωπίζουν διαφορετικές δυσκολίες στην επικοινωνία, την πρόσβαση στις πληροφορίες και την κινητικότητα.

Οι συγκεκριμένες δυσκολίες ποικίλουν ανάλογα:   


·       Την ηλικία εμφάνισης της τυφλοκώφωσης

·       Τον βαθμό απώλειας όρασης και ακοής

·       Τον τύπο της τυφλοκώφωσης

·       Το περιβάλλον

·       Τις πρόσθετες δυσκολίες και τα προβλήματα υγείας

Μέσω της πολύαναπηρίας επηρεάζονται τομείς όπως:

1. Επικοινωνία

2. Μάθηση, μίμηση και γενίκευση

3. Γνωστική και ψυχοκινητική ανάπτυξη

4. Λεπτή και αδρή κινητικότητα

5. Κινητικότητα και προσανατολισμός

6. Εσωτερικό κίνητρο

7. Αισθητήριοκινητική οργάνωση και ολοκλήρωση.

Ο Δρ.JanVan Diijk αναφέρει χαρακτηριστικά στις μελέτες του ότι η όραση και η ακοή είναι τόσο στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, που ακόμα και μικρές ελλείψεις των δύο αυτών αισθήσεων έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην συμπεριφορά του ατόμου και ιδιαίτερα στην ικανότητά του να αφομοιώνει γνώσεις.

Η εκπαιδευτική προσέγγιση διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με την υπολειπόμενη όραση και ακοή, αν είναι εκ γενετής ή όχι και αν παρουσιάζει επιπρόσθετα προβλήματα.

Η εκπαίδευση δεν συνίσταται μόνο στην εκμάθηση Braille, η οποία είναι βασική στην εκπαίδευση των τυφλών και της νοηματικής για την εκπαίδευση των κωφών αλλά και σε άλλες προσεγγίσεις,τεχνικές και μεθοδολογίες με εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνολογία προσαρμοσμένη στην αναπηρία.

Αίτια της Τυφλοκώφωσης

Τα αίτια της τυφλοκώφωσης ποικίλουν,μπορεί να είναι αίτια γενετικών συνδρόμων όπως το σύνδρομο Usher, το CHARGE, σε επιπλοκές πριν κατά την διάρκεια ή μετά τον τοκετό σε ατυχήματα, αυτοάνοσα νοσήματα και προβλήματα της τρίτης ηλικίας.

Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 150.000 τυφλοκωφοί, με το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού να εμφανίζει την συγκεκριμένη πάθηση.

Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν 5.000 τυφλοκωφά άτομα. Τα περισσότερα από αυτά βιώνουν μεταξύ άλλων την κοινωνική απομόνωση και την ανασφάλεια η οποία προκύπτει από την έλλειψη ειδικών υπηρεσιών και εξειδικευμένων επαγγελματιών αλλά και της μη αναγνώρισης ως ξεχωριστή αναπηρία. Στη χώρα μας επίσης, ο μοναδικός σύλλογος που υπάρχει για την υποστήριξη των Τυφλοκωφών είναι «Το Ηλιοτρόπιο» . Αποτελεί την μοναδική οργάνωση στη χώρα μας που έχει στόχο την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αναγκών και αποκατάστασης των Τυφλοκωφών ατόμων.

Δείτε επίσης: Τύφλωση & ο ρόλος του σκύλου οδηγού

Μ’ ακούς ή είσαι κωφός; Η σημασία της κώφωσης στην καθημερινότητα



Ας ενημερωθούμε...

 

Συγγραφή άρθρου: Παππά Γεωργία

Εργοθεραπεύτρια, εξειδικευμένη στην Τυφλοκώφωση

Απόφοιτη του PERKINS SCHOOL FOR THE BLIND

Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου συλλόγου Τυφλοκωφών «Το Ηλιοτρόπιο»


Επιμέλεια άρθρου: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like:Teacher's Blog

(Οι φωτογραφίες είναι του Συλλόγου Τυφλοκωφών «Το Ηλιοτρόπιο» )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Εκπαιδευτική Ρομποτική και οφέλη για τα παιδιά

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη δραστηριοποίηση των παιδιών στην εκπαιδευτική Ρομποτική, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τι ε...

Δημοφιλή Άρθρα