Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Το παιδί μου φοβάται τον οδοντίατρο, τι να κάνω;

Το παιδί μου φοβάται τον οδοντίατρο, τι να κάνω;

 Οδοντίατρος, ένα επάγγελμα που δημιουργεί σύγχυση σε μικρούς και μεγάλους. Σίγουρα σε όλους μας έχει προκληθεί φόβος και τρόμος με την ιδέα και μόνο της επίσκεψης μας στον οδοντίατρο, πόσο μάλιστα στους μικρούς.
 Η σκέψη ενός ξένου-γιατρού- να ελέγχει τα δόντια μας, να χρησιμοποιεί κρύα εργαλεία και ενέσεις μας ταράζει, αυτό όμως δεν πρέπει να το περνάμε και στα παιδιά μας. Ίσα ίσα οφείλουμε να προωθούμε την ‘καλή’ εικόνα του οδοντίατρου, που μας φροντίζει τα δόντια για ένα όμορφο χαμόγελο.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας πριν από την επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο;

Ξεκινήστε από νωρίς
Όσο νωρίτερα ένα παιδί επισκέπτεται τον παιδοδοντίατρο, τόσο το καλύτερο. Το παιδί εξοικειώνεται με την σκέψη, την ιδέα του παιδοδοντίατρου και του είναι πιο εύκολο κάθε φορά.

Μιλήστε του όσο πιο απλά γίνεται για το τι πρόκειται να συμβεί στο ιατρείο
- Προετοιμάστε το παιδί σας χωρίς περιττές λεπτομέρειες.Τις σύνθετες απορίες του παιδιού αφήστε να τις λύσει ο γιατρός, αυτός γνωρίζει καλύτερα πως να τις χειριστεί.
- Μην χρησιμοποιείτε λέξεις όπως ένεση, πόνος ή αίμα.
- Χρησιμοποιήστε θετικές λέξεις όπως «καθαρά, γερά, υγιή δόντια» για να νιώσουν τα παιδιά σας ηρεμία και ευχαρίστηση.
- Μην ξεχνάτε πως οι φόβοι που γίνονται γνωστοι παύουν να είναι φόβοι.

Παίξτε με το παιδί σας «Επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο»
- Πριν από το πρώτο ραντεβού, προσποιηθείτε ότι εσείς είστε ο παιδοδοντίατρος και το παιδί σας ο ασθενής.Μετρήστε τα δόντια του μικρού σας, ξεκινώντας από το 1. Χρησιμοποιείστε την οδοντόβουρτσα.
- Αποφύγετε να κάνετε το θόρυβο του τροχού.
Οι ρολόι μπορούν να αντιστραφούν ή αφήστε το παιδί να καθαρίσει τα δόντια μιας κούκλας, χρησιμοποιώντας μια οδοντόβουρτσα.
-Η χρήση εικονογραφημένων βιβλίων επίσης, όταν είναι απλά γραμμένα, μπορούν να βοηθήσουν.
 Τέλος τονίστε στα παιδιά σας τη σημασία της καλής στοματικής υγιεινής. Εξηγήστε τους την σημασία της αναγκαιότητας της επίσκεψης στον οδοντίατρο, διότι αυτός θα φροντίσει να έχουν γερά  δόντια. Θυμηθείτε ‘καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν’.
Επιμέλεια:Λάλου Σπυριδούλα Μαρία
Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Εκπαιδευτική Ρομποτική και οφέλη για τα παιδιά

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη δραστηριοποίηση των παιδιών στην εκπαιδευτική Ρομποτική, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τι ε...

Δημοφιλή Άρθρα